Overslag in Rotterdamse haven stabiliseert
16-10-2009
De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is over de eerste negen maanden van het jaar afgenomen met 11,9% tot 283 miljoen ton. Vrijwel alle goederensoorten vertoonden een negatieve ontwikkeling: ijzer en schroot (-56%) agribulk (-18%), kolen (-17%), overig droog massagoed (-19%), ruwe olie (-7%), overig nat massagoed (-19%), containers (-12%), roll on/roll off (-13%), overig stukgoed (-23%). Alleen de overslag van minerale olieproducten groeide, sterk, met 21% tot 22 miljoen ton. Hierdoor bleef de totale overslag van nat massagoed vrijwel constant op 147 miljoen ton. De behandeling van droog massagoed daalde scherp met een derde tot 46 miljoen ton. De stukgoederen bewegen zich daartussen, met -12% naar 89 miljoen ton.
President-directeur Hans Smits van het Havenbedrijf Rotterdam: "De teruggang in procenten is nog stevig maar de trendcurve buigt vanaf juli weer iets omhoog. Per saldo betekent dat een stabilisering van de overslag. Dit komt overeen met de verwachting van halverwege het jaar. In lijn daarmee blijft de prognose voor het gehele jaar; een teruggang van de overslag met circa 10%."
Droog massagoed
De overslag van agribulk (granen, zaden, veevoedergrondstoffen) daalde met 18% tot 6.5 miljoen ton. Door de goede Europese oogst is er al het gehele jaar minder import nodig. De laatste maanden liep ook de export terug waardoor de krimp wat hoger uitvalt dan gebruikelijk in een goed oogstjaar.Er werd ruim 3,5 mln. ton minder (-17% tot 18 mln.) kolen behandeld. In en na de zomer hebben handelaren na prijsdalingen vanaf 1 juli veel voorraad opgebouwd. Hierdoor is weinig ruimte beschikbaar voor nieuwe pakketten. Schepen moeten daardoor uitwijken naar andere havens. De behandeling van cokeskolen trekt aan, in lijn met de ertsoverslag. De overslag van ertsen en schroot kelderde met 56% tot een kleine 15 mln. ton. De ertsvoorraden die begin dit jaar erg hoog waren zijn inmiddels weggewerkt. De Europese staalproductie is de laatste maanden weer enigszins op gang gekomen en draait momenteel op tachtig procent van de capaciteit van voor de crisis. Er werd 19% minder overig droog massagoed (vooral mineralen voor de productie van glas, papier, staal en chemie) geladen en gelost. De teruggang is in het derde kwartaal flink afgenomen door extra overslag van asfalt bij Van Benthum. Het volume over 9 maanden kwam uit op 7 mln. ton.
Nat massagoed
De aanvoer van ruwe olie nam af met 7% tot 72 mln. ton. Een lagere vraag naar producten en kleinere raffinagemarges drukken de benutting van de productiecapaciteit. Die wordt verder beïnvloed door groot onderhoud. De overslag van minerale olieproducten (benzine, diesel, kerosine, stookolie) groeide zeer sterk, met 21%, tot 54 mln. ton. Handelaren blíjven voorraden aanhouden en opbouwen met het oog op prijsstijgingen in de toekomst. Daarnaast zorgt de lagere benutting van de raffinagecapaciteit voor meer aanvoer van producten. Het overig nat massagoed liep 19% terug tot 22 mln. ton. Er was een lichte verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal door het iets aantrekken van de chemische productie. De aanvoer van biobrandstoffen en palmolie blijft achter bij 2008.
Stukgoed
De behandeling van containers daalde met 12% tot 73 miljoen ton, in aantallen: -13% tot 7,2 mln. TEU. Evenals andere havens voelt Rotterdam de algemene terugloop van het containervervoer. De rationalisering van vooral de Azië-diensten heeft de haven echter veel minder getroffen en het 'feederen' ontwikkelt zich zelf goed.
Roll-on / roll-off transport leverde 13% in tot 12 mln. Verbetering is afhankelijk van het moment waarop de Britse economie zich begint te herstellen. De negatieve invloed van het goedkope pond, betekent minder invoer, blijft voorlopig.
De behandeling van overig stukgoed liep terug met 23% tot 4,4 mln. Positief punt is het aantrekken van een extra pakket aluminium door Steinweg Handelsveem. In het algemeen blijft het accent in staal- en non-ferro, het leeuwendeel van 'overig stukgoed' liggen op de opslag. Pas na economisch herstel is groei van de overslag te verwachten.
Onderstaande bijlage: Goederenoverslag in de haven van Rotterdam januari - september 2008 en 2009 (voorlopig).
Meer informatie:
----------
© Havenbedrijf Rotterdam N.V.