Gemeente Tilburg

Nummer
2009398BW
Datum
16 oktober 2009

Aantal minima in 2008 licht gedaald
Armoedemonitor 2008: gebruik ondersteunende regelingen hoog

De gemeente Tilburg heeft voor de tweede keer in kaart laten brengen hoeveel minima de stad telt en of die worden bereikt met het armoedebeleid. Het aantal huishoudens met een inkomen tot 105% van de bijstandsnorm is licht gedaald tot 9.719 (in 2007: 10.065 huishoudens). Dat is 9,9% van het totaal aantal huishoudens. In 2008 is voor het eerst specifiek gekeken naar de situatie van kinderen. Het college heeft deze week kennis genomen van de Armoedemonitor 2008.
Wethouder Paul Huijgen (armoedebeleid): "Uit de cijfers blijkt dat er iets minder armoede is in de stad dan voorgaande jaren. Maar we moeten hard blijven doorwerken. Nog altijd zijn er te veel mensen die moeite hebben om rond te komen. Ik verwacht in 2009 ook meer armoede, als gevolg van de economische crisis."

Kinderen
Er zijn 4.719 kinderen in Tilburg die in een huishouden leven met een minimuminkomen. Dat is 11,9% van alle kinderen in Tilburg. Onder kinderen van niet-westerse allochtone afkomst is de inkomenssituatie slechter dan van andere kinderen. 1 op de 3 kinderen van niet-westerse allochtone afkomst woont in een huishouden met een minimuminkomen tegen 1 op de 20 kinderen van autochtone afkomst. "Dat is zorgelijk", licht Huijgen toe. "Kinderen in achterstandssituaties moeten kansen krijgen. Nog te veel kinderen leven in armoede en dat werkt negatief voor hun ontwikkeling. Dat is ook de reden dat we met ons armoedebeleid extra aandacht aan deze doelgroep besteden. Zo worden er lespakketten over omgaan met geld aangeboden in het onderwijs, zijn er speciale activiteiten voor kinderen opgenomen in de Meedoenregeling, en verstrekken we bijzondere bijstand aan jongeren in het voortgezet onderwijs voor het aanschaffen van een computer."

Gemeentelijke regelingen
Het gebruik van de ondersteunende gemeentelijke regelingen is hoog. Alleen de kwijtschelding gemeentelijke belastingen ligt beduidend lager dan voorgaand jaar. "Dat is een punt van zorg en we werken eraan om het gebruik omhoog te krijgen", vertelt Huijgen. "We gaan onderzoeken of het weer mogelijk is om die belastingen automatisch kwijt te schelden." In 2008 heeft 61% van de minima kwijtschelding gekregen. In 2008 hebben 4.821 huishoudens bijzondere bijstand gekregen. Ongeveer de helft van alle minima maakt dus gebruik van deze regeling, die kan worden gebruikt bij bijzondere kosten (zoals de aanschaf van een bril, thuiszorg, kinderopvang of een nieuwe koelkast).

Cijfers monitor
Van de 9.719 huishoudens op het minimum, heeft 43% een uitkering Wet werk en bijstand, 26% een AOW-uitkering en 31% een ander inkomen. Binnen deze huishoudens zien we relatief veel alleenstaanden (54%) en eenoudergezinnen (14%). Van alle niet-westerse allochtone huishoudens heeft 27% een minimuminkomen. Bijna vijfduizend kinderen (12% van alle Tilburgse kinderen) groeien op in een huishouden met een minimuminkomen. Van de minima leeft ruim 60% langer dan drie jaar van een laag inkomen. Dat is 6% van het totaal aantal Tilburgse huishoudens.

In de impulswijken Stokhasselt, Kruidenbuurt, Groenewoud, en Trouwlaan/Uitvindersbuurt wonen meer minima dan in de overige Tilburgse wijken; het aandeel minima ligt daar ruim boven het gemiddelde van 10%. De armoedemonitor 2008 geeft informatie over kenmerken van huishoudens met inkomen rond het minimum en over het gebruik van inkomensondersteunende regelingen. De gemeente gebruikt de cijfers uit de armoedemonitor voor het invullen van het armoedebeleid.
De armoedemonitor is in opdracht van de gemeente Tilburg uitgevoerd door Bureau KWIZ. Het college heeft deze week kennisgenomen van de resultaten. Het onderzoek wordt ter informatie naar de raad gestuurd.