NEN


Nieuwe certificaat energielabelaars

donderdag 15 oktober 2009, 17:29

De beoordelingsrichtlijn voor de bevoegdheid tot het toekennen van energielabels en -adviezen aan woningen en gebouwen wordt gewijzigd. Net als de normen aan de hand waarvan de woningen en gebouwen worden beoordeeld.

Alle vijf de delen van BRL9500 met de naam Energieprestatieadvisering hebben daartoe bij de Stichting Kwaliteitsbeheer Installatietechniek (KBI) voor kritiek ter inzage gelegen. Zowel het algemene deel als de vier specifieke delen voor het energielabel van woningen, het EPA-maatwerkrapport voor woningen, het energielabel voor gebouwen en het EPA-maatwerkrapport voor de utiliteit worden vernieuwd.

Bevoegdheden
Een BRL is een beoordelingsrichtlijn op basis waarvan functionarissen in de installatietechniek bepaalde aan wetgeving gerelateerde bevoegdheden kunnen worden toegekend. In dit geval gaat het om de verplichte energielabels en energieprestatie-adviezen voor woningen en gebouwen. De installateur die deze wil bepalen en toekennen, dient daartoe op basis van de BRL gecertificeerd te worden.

De ervaringen met de bestaande BRL 9500 hebben geleid tot onder meer: o het aanscherpen van eisen aan de manier waarop certificaathouders het gebouw opnemen;
o het aanscherpen en aanpassen van de eisen (aan het onderhoud) van het kwaliteitssysteem;
o het aanscherpen van de bepalingen over de controle en sanctionering van de certificaathouders door de certificerende instellingen.

Normen
Parallel aan de wijziging van de beoordelingsrichtlijn worden ook de bepalingsmethodieken zoals vastgelegd in de NEN-normen gewijzigd. Nieuwe installatie- en isolatietechnieken worden daarin vermeld en bepaalde manieren van opnemen worden vereenvoudigd.