Gemeente Schermer



* Flirt de satie plus in Grote Kerk Schermerhorn (05-10-2009)

Flirt de satie plus in Grote Kerk Schermerhorn

(05-10-2009)
Afbeelding persbericht Flirt de satie plus.jpg

Erik Satie, wie kent hem niet? De ijle, ruimtelijke pianostukken van deze eigenwijze Franse componist werden vooral in de jaren zeventig heel erg bekend, mee dankzij de vertolkingen van Reinbert de Leeuw. En ook als achtergrond van menige televisiedocumentaire kunnen we zijn muziek nog steeds terughoren. Nu, tijdens het concert in de Grote Kerk Schermerhorn worden ze uitgevoerd op twee manieren. Ten eerste door de gerenommeerde pianist Frank van de Laar. Hij speelt de wereldberoemde en meest gespeelde werken uit de klassieke muziek op de vleugel, solostukken van Satie en tijdgenoten als Debussy en Prokovief.

Maar Satie's carrière verliep parallel aan de beginperiode van de jazz in de Verenigde Staten. In 1920 hoorde Satie bij Strawinsky thuis de eerste opnames van Amerikaanse jazzbands. Vlak daarna schreef hij de eerste Europese ragtime. Tijdens het concert in de Grote Kerk ontmoet klassieke muziek dan ook de jazz. De muziek van Satie en tijdgenoten krijgt een bewerking door het jazzkwartet van de Gerard Kleijn Group, de harmonische en ritmische aspecten van de klassieke werken worden op een avontuurlijke manier uiteen gehaald en van een nieuwe inhoud voorzien.

Een concert van de Gerard Kleijn Group is een bijzondere ervaring, schreef de NRC over Flirt de Satie Plus. Het is een toonbeeld van hoe individueel talent samen met het vermogen die begaafdheid ten dienste van collectief musiceren tot uiting te brengen, leidt tot excellentie. En over Frank van de Laar schreef de NRC: door de geraffineerde opbouw en zijn gevoel voor klank esthetiek vliegt regelmatig een muzikale vonk over... En dat is waar het allemaal om gaat.

Een uniek concert dus op vrijdagavond 16 oktober in de Grote Kerk Schermerhorn. Aanvang 20 uur. Toegang EUR 10,- Reserveren en info via de website: www.muzeruimte.nl

Naar boven