Werkloosheid naar hoogste niveau in 3 jaar

Amsterdam, 16 oktober 2009

De recessie loopt ten einde, maar de nadelige gevolgen op de arbeidsmarkt zijn nog niet voorbij. Over juli tot en met september bereikt het aantal werklozen met 400.000 al het hoogste punt in bijna drie jaar.

De werkloosheid loopt op. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag. Vier op de tien (41%) van de 61.300 respondenten ziet meer werklozen om zich heen dan drie maanden terug. Volgens 44% is het aantal werklozen gelijk gebleven, terwijl 4% in de eigen omgeving een daling waarnam. Het aantal pessimisten overtreft ook deze maand het aantal optimisten met 37% ruimschoots. Dat is al ruim een half jaar het geval. Wel is de stemming deze maand iets verbeterd ten opzichte van vorige maand.

Hoogste aantal werklozen in 3 jaar

De Nederlandse economie is uit de recessie. De cijfers over het derde kwartaal zullen dat binnenkort laten zien, is alom de verwachting. Toch zijn de gevolgen op de arbeidsmarkt nog lang niet over. Volgende week dinsdag komt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met een nieuw werkloosheidscijfer over juli tot en met september. Het ING Economisch Bureau verwacht dat het aantal werklozen weer zal zijn opgelopen met zo'n 15.000 naar 400.000. Dat zou het hoogste aantal werklozen zijn sinds oktober 2006. Het werkloosheidspercentage komt daarmee uit op 5,2%. Ook in de resterende maanden van 2009 en in 2010 verwachten we een verdere stijging van het aantal werklozen. De economie trekt naar verwachting weer licht aan (met een groei van 0,7% in 2010), maar niet hard genoeg om de oplopende werkloosheid tot staan te brengen. Daar zal ook het eventuele verlengen van de deeltijd WW, die per 1 januari afloopt, nauwelijks verandering in kunnen brengen.

© 2009 ING Economisch Bureau