Ingezonden persbericht
Nieuwsbrief 4
project
Dropstuff / Geert Mul
Dropstuff tracht de discussie over de openbare ruimte te stimuleren door allerlei verschillende partijen bijeen te brengen en hen te confronteren met de uitgesproken meningen van politici, bewoners, kunstenaars en activisten over de publieke ruimte. Op uitnodiging van Marres zal van 12 oktober tot en met 27 oktober 2009 het multi-media platform van Dropstuff op het Vrijthof in Maastricht neerstrijken. Het platform bestaat uit een groot publiek led-scherm van 4 bij 14 meter waaraan een aantal interfaces zijn gekoppeld, die zich bevinden op diverse plaatsen in Nederland en op de website van Dropstuff.
Op verzoek van Marres heeft de kunstenaar Geert Mul in samenwerking met curator Nicolette Gast voor het Dropstuff paviljoen een zogeheten 'Game of Life' ontwikkeld met de titel: Build or Bomb. De oorspronkelijke opgave om een bijdrage te leveren aan de discussie over de vrijheid van meningsuiting in relatie tot media en jongerencultuur is verbeeld door middel van een luchtig sociaal experiment, maar met serieuze connotaties en associaties. Build or Bomb verwijst immers naar twee tegenovergestelde eigenschappen die aan de mens verbonden zijn: scheppen en vernietigen.
U bent van harte uitgenodigd voor de opening op vrijdag 16 oktober om 15:00u op het Vrijthof te Maastricht.
tentoonstelling
Depression
Na een uiterst succesvolle opening, is de internationale groepstentoonstelling Depression inmiddels enkele weken voor het publiek toegankelijk. Interessant is dat geen eerdere tentoonstelling zulke sterke reacties oproept over de titel en er soms zelfs een directe en liefst verbeelde relatie tussen de titel en de getoonde kunstwerken wordt verwacht. Depression exploreert allereerst de verhouding van de kunstenaar ten opzichte van het kunstwerk en de kunst en raakt daarmee direct aan thema's als verlies en dat zowel op een meer psychologische als econimische wijze. De als 'uitstekend' omschreven hand-out (zie website) biedt de bezoeker de vereiste informatie over de positie van iedere kunstenaar.
De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Britse kunstcriticus en curator Dan Kidner en curator Lisette Smits en toont werken van onder andere Lee Lozano, Jim Shaw, Seth Price, Karl Holmqvist en Nairy Baghramian (zie foto).
parallelprogramma
Depression Films
Marres en het filmhuis Lumière hebben eerder samengewerkt, maar nog niet eerder heeft dit geleid tot een filmprogramma, dat zou nauwsluitend is verbonden aan de tentoonstelling Depression. Samengesteld door David Deprez (artistiek directeur Lumière), Lisette Smits en Dan Kidner worden enkele indrukwekkende klassiekers vertoond, waarin thema's aan de orde komen als het exces van consumentisme, economische speculatie, financiële en politieke crises, en collectief en persoonlijk verlies. Op 13 september werd in dit kader al de film Modern Times (1936) van Charlie Chaplin in Marres vertoond.
Programma in Lumière:
28 oktober, 19.30
Accatone (1961), Pier Paolo Passolini
4 november, 19.30
Alice (1990), Woody Allen
11 november, 19.30
Land and Freedom (1995), Ken Loach
25 november, 19.30 (avant-première)
Capitalism, A Love Story (2009), Michael Moore
parallelprogramma
Depression Lezing Brian Dillon
Op zaterdag 31 oktober geeft schrijver en essayist Brian Dillon om 16:00u een lezing in Marres naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek Tormented Hope: Nine Hypochondriac Lives. Na zijn presentatie gaat hij in gesprek met schrijver en curator Dieter Roelstraete.
In Tormented Hope onderzoekt Dillon de wisselwerking tussen lichaam en geest die zich voordoet door de ervaring - of beter gezegd, door het ervaren van de verschrikking - ziek te zijn. Aan de hand van het leven van negen individuen, waaronder dat van Charlotte Brontë, Florence Nightingale, Marcel Proust en Andy Warhol, worden de bedrieglijke connecties tussen werkelijke en imaginaire ziekte, irrationele zorg en rationele bezorgdheid, vrees en verbeelding ontrafeld. Tormented Hope is daarmee niet zomaar een verzameling case-studies rondom de complexiteit van hypochondrie, en aanverwante psychische 'aandoeningen' als melancholie en depressie, maar vooral een diepgaande studie naar de grens tussen ziek en gezond zijn, en de manier waarop ons lichaam reageert op de wispelturigheid van de geest.
De presentatie vindt plaats in het kader van de tentoonstelling Depression die nog tot en met 29 november in Marres is te zien.
Brian Dillon is schrijver, UK-redacteur voor Cabinet magazine en schrijft regelmatig voor Frieze magazine.
Dieter Roelstraete is curator bij het MuHKA, Antwerpen. Hij is co-redacteur voor Afterall magazine, en schrijft voor o.a. A-prior, Dot Dot Dot en uiteenlopende kunstpublicaties.
nieuws
The Great Indoors: record aantal inschrijvingen!
Misschien is het de snel groeiende bekendheid van de prijs, mogelijk ligt het aan de crisis en de noodzaak tot communicatie bij menig bureau, maar The Great Indoors heeft met een totaal van 380 inschrijvingen 50% meer inschrijvingen uit binnen en buitenland dan tijdens de eerste editie! En opnieuw zijn de ingezonden projecten van de hand van zowel internationale sterarchitecten als van onbekende talenten. Eind oktober zal de internationale jury een shortlist van vijfentwintig ontwerpen samenstellen.
Op 6 november start een workshopprogramma voor studenten van de Academie voor Beeldende Kunsten Maastricht, de Academie voor Bouwkunst Maastricht en de Design Academy Eindhoven. Samen met een team van tien vormgevers, kunstenaars en architecten gaan de studenten vijf ruimtes in de binnenstad van Maastricht inrichten in opdracht van lokale partners. Het programma start met een serie lezingen van Guus Beumer, Alexander van Slobbe en Jurgen Bey, die hun visie zullen presenteren op het vraagstuk van 'Changing Ideals'. Bey heeft eerder bijgedragen aan de gelijknamige tentoonstelling en Van Slobbe gaat nader in op zijn ambities met de tentoonstelling NL=New Luxury, die beide in NAiM/Bureau Europa hebben plaatsgevonden.
Foto: House VI van Peter Eisenman, door Johannes Schwartz voor de tentoonstelling Changing Ideals, Re-thinking the House bij NAiM/Bureau Europa.
nieuws
Gratis rondleiding
Op zondag 25 oktober vindt om 13:00u de maandelijkse gratis rondleiding plaats (alleen toegangsbewijs nodig). Deze rondleiding staat in het teken van Depression. Reserveren is niet noodzakelijk.