Gemeente Almelo

Mohamad Jalloh toonbeeld van geslaagde integratie

16 oktober 2009 - Almeloër Mohamad Jalloh ontving vorige week na lang wachten een vreemdelingenpaspoort. Wethouder Theo Schouten reikte het hem uit.

Mohamad ontvangt paspoort
Mohamad ontvangt paspoort

Mohamad Jalloh is als alleenstaande minderjarige asielzoeker in oktober 2001naar Nederland gekomen vanuit Sierra Leone. Een half jaar later kwam hij in Almelo wonen, waar hij startte met een inburgeringcursus en met vrijwilligerswerk. Hij viel op in positieve zin en mocht een opleiding doen als helpende in de zorg. Sinds 2004 voorziet hij in zijn eigen onderhoud als verzorgende op de psychogeriatrische afdeling van Verpleeghuis Het Meulenbelt.

Volledig ingeburgerd
Eind 2004 liep Mohamads verblijfsvergunning af. Deze werd niet verlengd omdat de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND zijn vluchtverhaal niet geloofde. Mohamad Jalloh is gevlucht voor de burgeroorlog in Sierra Leone maar dat was niet genoeg om in aanmerking te komen voor een verblijfsvergunning. Daarna heeft hij een aanvraag ingediend voor een reguliere verblijfsvergunning omdat hij in zijn eigen levensonderhoud voorziet en volledig is ingeburgerd. Ook deze aanvraag is afgewezen. Mohamad viel niet onder het Generaal Pardon; daarvoor was hij een half jaar te laat in Nederland.

Toekomst in Nederland
In het najaar van 2007 heeft wethouder Theo Schouten een brief gestuurd naar de directeur van de IND en de staatssecretaris van Justitie met het verzoek om deze goed geïntegreerde jongen alsnog een verblijfsvergunning te geven. Schouten noemde Mohamad in die brieven een toonbeeld van geslaagde integratie. Ook de inzet van de wethouder leek in eerste instantie niets op te leveren. Tot dat in augustus 2009 heel plotseling het bericht kwam dat Mohamad Jalloh toch een verblijfsvergunning krijgt. Eindelijk kan hij zich richten op een toekomst in Nederland.