Gemeente Terneuzen

Week van de Geschiedenis in Terneuzen

Op vrijdag 16 oktober wordt de aftrap voor de Week van de Geschiedenis 2009 in de gemeente Terneuzen gegeven door wethouder Jaap Bos.

Hij doet dit door een tentoonstelling met het thema `Oorlog en Vrede' in het stadhuis in Terneuzen te openen. Verder zet de gemeente haar deuren open van het archief op zaterdag 17 oktober tijdens de Landelijke Archievendag. Alle musea nemen op vrijdagavond 23 oktober deel aan de Zeeuwse Museumnacht. Tijdens de Week van de Geschiedenis van 17 t/m 25 oktober 2009 tonen honderden musea, archieven, monumenten, bibliotheken en steden op allerlei manieren het erfgoed dat zij beheren rond het thema oorlog en vrede.

Tentoonstelling `Oorlog en Vrede'

In de passerelle van het stadhuis in Terneuzen is de tentoonstelling met als thema `Oorlog en Vrede' te bewonderen. Er wordt onder meer een diapresentatie getoond met beelden uit de Tweede Wereldoorlog, genomen in de streek. Verder zijn er foto- en radiotoestellen uit de dertiger en veertiger jaren en documenten, foto's, boeken, couranten en voorwerpen met betrekking tot het thema `Oorlog en Vrede' te zien.

De tentoonstelling is ingericht in samenwerking met Stichting Heemkundige Kring Sas van Gent, de Vereniging tot Behoud van de Historie van Philippine, Stichting Museum Oud Westdorpe, Heemkundige Vereniging Terneuzen, Streekmuseum Het Land van Axel, Gdynia Museum en Fotografie en Radio Witte's Museum.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken van vrijdag 16 tot en met vrijdag 23 oktober.

Vrijdag 16 oktober van 18.00 tot 20.00 uur. Maandag 19 t/m donderdag 22 oktober van 8.30 tot 16.30 uur en vrijdag 23 oktober van 8.30 tot 20.00 uur.

Landelijke Archievendag

Op zaterdag 17 oktober is het Landelijke Archievendag. Op deze dag zetten vele archieven in heel Nederland hun deuren open voor het publiek. Het gemeentearchief in het stadhuis in Terneuzen is die dag van 10.00 tot 17.00 uur geopend. Archiefmedewerkers helpen belangstellenden op weg in de archieven.

Zeeuwse Museumnacht

Vrijdag 23 oktober is het Zeeuwse Museumnacht. In totaal stellen 28 musea in de provincie Zeeland, waarvan 5 in de gemeente Terneuzen, tussen 20.00 uur en 00.01 uur hun deuren dan gratis of met korting open. Er worden diverse extra activiteiten georganiseerd rondom het thema `Oorlog en Vrede'. Meer informatie is te vinden op www.zeelandmuseumland.nl en www.bevrijdingzeeland.nl. De deelnemende musea zijn in Axel Oorlogsmuseum Gdynia, Streekmuseum Het Land van Axel, Witte's Museum voor Fotografie en Radio, in Sas van Gent het Industrieel Museum (vanaf 19.00 uur) en in Zaamslag Minox Fotomuseum. Alle gratis te bezoeken.