Senternovem

16-10-2009 | Tender reductie methaanemissie uit buitenmestopslagen

De Ministers van VROM en LNV nodigen ondernemers uit voorstellen in te dienen voor het Small Business Innovation Research (SBIR)-programma 'Methaanreductie buitenmestopslag'. In de eerste fase van dit programma is EUR150.000 ter beschikking voor haalbaarheidonderzoeken om emissiereductie van methaan te realiseren uit de buitenopslag van mest.

Voorstellen voor haalbaarheidsonderzoeken kunnen ondernemers indienen van tot en met 30 november 2009 bij SenterNovem. De meest effectieve, rendabele en duurzame voorstellen krijgen een betaalde opdracht om de haalbaarheidsonderzoeken uit te voeren. In 2010 wordt bekeken welke voorstellen op basis van de haalbaarheidsonderzoeken tegen betaling mogen doorontwikkelen tot een prototype.

De veehouderij kent een emissie van methaan uit mestopslag van circa 2,5 Mton CO2-equivalenten, waarvan ongeveer 20% door buitenopslag van mest. In opgeslagen mest ontstaat spontaan methaan. Het methaan wordt gevormd doordat bacteriën in de mest die aanwezige organische stoffen omzetten.
Deze oproep richt zich op ontwikkeling van alle bestaande en mogelijk nieuwe technieken die de emissie van methaan uit mestopslagen reduceren, door afvang, vernietiging, benutting of tegengaan van het ontstane gas. De SBIR richt zich nadrukkelijk niet op mestvergisting en bijbehorende technische ontwikkelingen.

De opdrachtverstrekking maakt deel uit van het zogenaamde Small Business Innovation Research (SBIR) programma. Via het SBIR programma besteedt de overheid maatschappelijk relevant innovatief onderzoek uit bij het innovatieve bedrijfsleven. Bedrijven kunnen inschrijven op tenders van het SBIR programma en krijgen zo een kans om nieuwe innovatieve producten, processen en diensten te ontwikkelen. Het ROB-programma van SenterNovem, hèt programma voor de reductie van niet-CO2-broeikasgassen, zal de opdrachtverstrekking uitvoeren.

Informatiebijeenkomst
Op 4 november 2009 vindt een informatiebijeenkomst plaats in Regardz La Vie te Utrecht. VROM en SenterNovem zullen dan een toelichting geven op de SBIR-oproep. U kunt zich aanmelden via rob@senternovem.nl.

Het programma ziet er als volgt uit
17:30 uur - 18:15 uur: Inloop met een hapje
18:15 uur - 19:30 uur: Presentaties en gelegenheid tot het stellen van vragen
19:30 uur - 20:15 uur: Napraten met een drankje

Indienen offertes/projectvoorstellen
De volledige offertes kunt u uiterlijk maandag 30 november 2009 om 17.00 uur indienen bij: