Meer aandacht voor veiligheid bij brandweer
16/10/2009 15:54
VNG
Ongelukken als in Terneuzen en in de Punt moeten in de toekomst worden voorkomen. Door betere regie en kwaliteitsborging van brandweeronderwijs moet het brandweerwerk veiliger worden. Dit stellen de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Veiligheidsberaad (VB) in hun eerste reactie naar aanleiding van de presentatie van de onderzoeksrapporten van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid naar het duikongeval in Terneuzen en naar de brand in de Punt. De VNG en het VB vinden het nodig om de veiligheid te vergroten op alle niveaus. Samen met de NVBR pleiten VNG en Veiligheidsberaad voor het instellen van een Brandweeronderwijsraad om tot betere regie en kwaliteitsborging in het brandweeronderwijs te komen. Daarnaast is het nodig dat gemeenten en veiligheidsregio's met betrekking tot het duiken zich bezinnen op de vraag of zij het brandweerduiken op een veilige manier kunnen organiseren.
Er zijn belangrijke lessen te leren uit het rapport van de Onderzoeksraad naar het ongeluk in Terneuzen. Het onderwijssysteem bij de brandweer sluit niet altijd goed aan op de praktijk. Ook leren de brandweerkorpsen onvoldoende van elkaar over veiligheid uit eerdere (bijna) duikongevallen. De vakontwikkeling rondom het brandweerduiken moet beter. Verantwoordelijkheden voor de inrichting en kwaliteit van het onderwijs zijn versnipperd en daardoor vaak onduidelijk, niet alleen bij brandweerduikfuncties maar ook bij andere brandweerfuncties. Het is van belang dat nieuw ingevoerde veiligheidsmaatregelen en bijbehorende (bij)scholing geborgd worden.
Met betrekking tot het duiken is het nodig dat gemeenten en veiligheidsregio's zich bezinnen op de vraag of zij het brandweerduiken op een veilige manier kunnen organiseren. Als zij besluiten om een duikteam in te richten, hebben ze een bestuurlijke verantwoordelijkheid dat dit ook op een professionele en verantwoorde manier gebeurt. De VNG en het Veiligheidsberaad gaan gemeenten en veiligheidsregio's nog meer ondersteunen bij de hercertificering van de brandweerduikers en bij de uitvoering van landelijke adviezen over brandweerduiken.
De VNG, het Veiligheidsberaad en ook de NVBR pleiten daarnaast voor het instellen van een Brandweeronderwijsraad om tot betere regie en kwaliteitsborging in het brandweeronderwijs te komen.
Binnen de brandweerorganisatie zijn al diverse verbetermaatregelen getroffen om de veiligheid te vergroten. Zo zorgen de VNG, het ministerie van BZK en andere partijen met het Besluit Personeel Veiligheidsregio's dat 1 januari 2010 in werking treedt, voor landelijk geldende normen voor opleiden, oefenen en vakbekwaam blijven. Deze normen worden opgesteld voor alle brandweerfuncties, en dus ook voor de duikfuncties. Om brandweermensen zo veilig mogelijk te laten werken, moet de brandweer daarnaast meer praktijkgericht oefenen en zal het lerend vermogen van de organisatie moeten worden vergroot. De aandacht gaat uit naar vakbekwaam worden én blijven, door opleiden, trainen en oefenen.
Naast het onderwijs moet er ook in de uitoefening van het brandweerwerk meer aandacht worden
besteed aan de veiligheid van brandweerlieden. De brandweerkorpsen in Nederland bestaan uit 7000 beroeps en 22000 vrijwilligers. Daaronder bevinden zich circa 1200 brandweerduikers, verdeeld over circa 80 korpsen. Brandweerlieden voeren een belangrijke maar ook risicovolle taak uit voor onze samenleving. Het werk houdt ondermeer in dat zij op cruciale momenten levensreddend bezig zijn. In die taakopvatting gaan brandweerlieden soms voorbij aan hun eigen veiligheid. Met alle gevolgen van dien. Daarom is de VNG in gesprek met vakorganisaties over een arbocatalogus voor de brandweer. Deze dient om de arbeidsomstandighedenregels helder en eenduidig te vertalen naar de brandweer en te zorgen voor een uniforme toepassing van die regels. De arbocatalogus draagt zo bij aan het verhogen van het veiligheidsbewustzijn bij werkgevers en werknemers. De NVBR werkt in het project 'Verbeteren Lerend Vermogen' ook aan het verbeteren van de kwaliteit van de brandweerzorg en een hoger veiligheidsbewustzijn. Daarnaast werkt de NVBR met een project aan het vergroten van de veiligheid specifiek gericht op brandweerduiken.
Vereniging Nederlandse Gemeenten