Partij van de Arbeid

De PvdA kiest voor solidariteit

`Drees zei het bij de invoering van de AOW zo mooi: `Nu gaan oud en arm niet langer hand in hand.' En ik voeg daar nu aan toe: we laten onze kinderen straks niet berooid achter. Want solidariteit betekent óók dat we onze kinderen en kleinkinderen niet opzadelen met onbetaalbare lasten en torenhoge kosten.' Dat schrijft Lilianne Ploumen in haar weblog.

Ploumen schrijft verder: `Daarom staat de PvdA achter de verhoging van de AOW-leeftijd. Het is nodig. De wereld, uw dorp, mijn stad, ziet er anders uit dan vijftig jaar geleden. We worden allemaal ouder en we blijven gelukkig allemaal langer gezond. Mijn ouders moesten van school om te gaan werken op hun twaalfde. Ik had mijn eerste echte baan pas op mijn 23ste. Dat is elf jaar verschil. Dus ik vind het niet meer dan normaal om straks een paar jaar langer te werken. En de economische crisis laat ons achter met een stevige hypotheek op de toekomst - die mogen en willen we niet negeren.

Daarom spraken we in maart af om de zorgpremies eerlijker te verdelen, om bezitters van dure huizen meer belasting te laten betalen én om langer door te werken. We legden die maatregelen aan u voor op ons extra Congres in Utrecht. U was daar met velen - en natuurlijk voelde u ook de urgentie en het belang van deze maatregelen. En u schaarde zich achter dat akkoord. Want wij willen niet alleen nu het beste onderwijs en de beste zorg voor iedereen, we willen dat ook voor later. En ook dan moeten we dat met elkaar wel kunnen betalen. Daarom is het echt nodig dat we met zijn allen langer doorwerken. De PvdA zorgt ervoor dat we dat op een eerlijke, solidaire manier doen.

En dus worden mensen die zich niet op deze verandering hebben kunnen voorbereiden er niet door geraakt. En dus stoppen mensen die niet meer langer kunnen werken gewoon op hun 65ste met werken. En dus voorkomen we dat mensen eindeloos lang in zware beroepen moeten werken. En bovendien hebben we straks ook nog meer te kiezen dan nu: als je lang hebt gewerkt kun je al op je 65e stoppen, met een (afhankelijk van je inkomen, mensen met een laag inkomen krijgen meer) wat lagere AOW.

Er ligt nu een eerlijk en sociaal voorstel over de AOW. Lasten en kosten worden eerlijk verdeeld. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Dat is waar wij sociaaldemocraten voor staan. Dat deden we gisteren, dan doen we vandaag en dat zullen we morgen doen.'

Lilianne Ploumen