Ministerie van Defensie

Veteranen positief over missie

16 oktober 2009, 15.16 uur

Michaela Schok overhandigt staatssecretaris Jack de Vries eerste exemplaar van haar proefschrift. (Foto: Defensie) De meeste veteranen kijken positief terug op hun missie. Dat concludeert Michaela Schok van het Veteraneninstituut in haar proefschrift "Meaning as a mission", waarin zij ervaringen van Nederlandse veteranen onder de loep neemt. Zij bood staatssecretaris Jack de Vries vandaag het eerste exemplaar van haar onderzoek aan.

Schok ondervroeg ruim 1500 ex-militairen die deelnamen aan oorlogs- en vredesoperaties. Onderzoek naar uitzendervaringen beperkte zich tot voor kort veelal tot de traumatische gevolgen. Met haar promotieonderzoek bevestigt Schok dat de groep die negatieve gevolgen ondervindt relatief gering is. Ze toont aan dat een meerderheid van de veteranen, ondanks de confrontatie met oorlog en geweld, hun uitzending juist als positief heeft ervaren.

De ex-militairen stellen vooral de opgedane levenservaring en het verbreden van hun horizon op prijs. Ook de sterke onderlinge kameraadschap en geleverde militaire prestaties droegen bij aan dat oordeel. Positieve waardering van het thuisfront en de publieke opinie spelen volgens Schok ook een grote rol bij een gezonde aanpassing na terugkeer van de missie. Ze pleit er dan ook voor het publiek meer bewust te maken van de positieve aspecten van een uitzending.

Michaela Schok promoveerde op 9 oktober aan de Universiteit Utrecht.