FNV

16-10-2009

Jongerius: dit is verkeerd geknutsel

"Dit voorstel komt op geen enkel punt tegemoet aan onze kritiek, waar veel deskundigen en de meerderheid van de bevolking ons in steunen. Het is verkeerd geknutsel." FNV-voorzitter Agnes Jongerius is onverminderd strijdbaar voor een eerlijke en waardevaste AOW vanaf 65 jaar. Ze vindt het kabinetsplan een misbaksel, een foute poging daadkrachtig te lijken. "Zo flexibel als een loden deur."

{Agnes%20Jongerius_tcm7-25464.jpg} Met een dag vol interviews voor de boeg oogt Jongerius opmerkelijk kalm. Het is dan ook makkelijk schieten op het AOW-plan van het kabinet. "Mensen die vanaf hun 55ste elk jaar hebben gewerkt zouden wel met 65 jaar in de AOW kunnen, zij het met een lagere uitkering. Maar wat voor boodschap is dat voor iemand die bijvoorbeeld op z'n 58ste werkloos raakt bij een reorganisatie? Die betaalt twee keer een prijs: werkloos én later in de AOW.

"Bovendien, vergeet niet dat maar 13 procent van 64-jarigen werkt. Alsof dat voor iedereen uit vrije keuze is. Veel mensen vinden op die leeftijd gewoon geen werk meer. Ze zijn ziek, of ze solliciteren zich het leplazarus zonder resultaat."

Heeft het kabinet niet een stukje flexibiliteit overgenomen uit het plan van de vakcentrales? "Het kabinet negeert een belangrijke handreiking van onze kant. Die had het systeem echt toekomstgericht kunnen maken. Wij willen mensen zelf de vrije keuze geven wanneer ze stoppen met werken. Het kabinetsplan is zo flexibel als een loden deur. Er zit geen recht op langer doorwerken in. Dat kan wel apart geregeld worden, maar je had het nu op een mooie manier kunnen combineren. De AOW-leeftijd gaat in het kabinetsplan in twee grote klappen naar 67 jaar, en met een beetje kunst- en vliegwerk proberen ze wat dingen te repareren.

"Maar waarom toch zoveel haast? Het kabinet is bang voor een beeld dat het besluiteloos is. Daadkracht heeft de bovenhand. En daarom gaat het kabinet nu enorm stoer een besluit nemen waar niemand blij van wordt. Ook de werkgevers niet, die ik nu al bezwaar hoor maken tegen de verplichting mensen na dertig jaar zwaar werk iets lichters aan te bieden."

Dat lijkt toch een mooie tegemoetkoming aan de bezwaren van de vakbeweging? "Ik ben bang dat werkgevers die rekening helemaal niet willen betalen. Zij gaan het zware werk allemaal uitbesteden via uitzendbureaus en payroll contracten. Dan heb je niet bereikt dat je het zware werk afschaft, zoals Wouter Bos wilde, maar dat je het zware werk in vaste dienst afschaft. Dit was niet nodig geweest als ze ons voorstel voor een flexibele AOW hadden overgenomen.

"De PvdA kan nu net doen alsof ze een regeling voor zwaar werk heeft gemaakt, maar op geen enkele vraag kunnen ze antwoord geven. Het is ongelooflijk moeilijk om zwaar werk te definiëren. Alle functies met wisseldiensten zijn heel belastend, zoals in de zorg. Dat wordt fysiek een steeds grotere belasting als je ouder wordt. Het kabinetsplan biedt daar geen oplossing voor. En kijk bijvoorbeeld naar een openbaar vervoersbedrijf: daar zijn nauwelijks kantoorbanen waar oudere chauffeurs aan de slag zouden kunnen."

Waarom zou het kabinet het plan van de vakcentrales niet hebben willen overnemen? "De PvdA zegt dat ze een compromis moest sluiten. Maar dit is niet uit te leggen. Nogmaals, het is een poging daadkrachtig te lijken, maar het is alleen daadkracht om geld te bezuinigen. Het credo van het kabinet is `Samen werken, samen leven', maar die samenwerking is ver te zoeken. Dit voorstel komt op geen punt tegemoet aan onze kritiek, waar veel deskundigen en de meerderheid van de bevolking ons in steunen. Het is verkeerd geknutsel.

"Flexibilisering zou veel meer recht doen aan het feit dat de standaard werknemer niet meer bestaat. Waarom durf je het niet aan de mensen zelf over te laten? Wat rechtvaardigt zoveel wantrouwen naar mensen? Dan sta je toch met je gezicht naar het verleden. Dit is de 21ste eeuw: je kunt mensen niet meer in een keurslijf stoppen."

Onno van Buuren