Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld
16/10/2009 12:29
LVB Networks
Nederland heeft het beste pensioenstelsel ter wereld
Amstelveen, 16 oktober - Het Nederlandse pensioenstelsel, AOW én aanvullend pensioen, komt wereldwijd als beste uit de bus. Dat blijkt uit de Melbourne Mercer Global Pension Index van Mercer in samenwerking met het Melbourne Centre for Financial Studies, vastgesteld voor 11 landen, verspreid over 5 continenten. Ons land staat op de nummer 1 positie met een score van 76,1 uit een mogelijke score van 100, gevolgd door Australië (74,0), Zweden (73,5) en Canada (73,2).
De index
De index is gebaseerd op meer dan 40 indicatoren die de gewenste karakteristieken van een pensioensysteem in kaart brengen. Deze karakteristieken zijn verdeeld in drie groepen: adequaatheid, houdbaarheid en integriteit.
Mate van adequaatheid, het pensioensysteem en het inkomen dat het systeem biedt na pensionering, heeft de hoogste wegingsfactor gekregen binnen de index. Hier komen Nederland (80,5) en Canada (76,2) als beste uit de bus, Japan doet het daarentegen met een score van 39,2 een stuk minder goed.
Bij de houdbaarheid gaat het om indicatoren die de houdbaarheid op lange termijn beïnvloeden. Hierbij wordt gekeken naar zaken als de verhouding tussen staatspensioen en aanvullend pensioen, de verwachte periode dat pensioen moet worden uitgekeerd en de mate van deelname van ouderen aan het arbeidsproces. Zweden (75,2) en Australië (71,0) scoren hier het hoogste, Japan (34,4) en China (38,5) scoren hier wederom niet goed. Nederland komt met een score van 62,5 op de zesde positie.
Ook de integriteit van het systeem is meegenomen in het onderzoek, omdat het erg belangrijk is om het vertrouwen in het pensioenstelsel op een hoog niveau te houden. Op basis van vier hoofdindicatoren - beleidsregulering, governance, riskmanagement en communicatie - is integriteit geclassificeerd. Ook hier weet Nederland met een score van 88,2 de nummer 1 positie veilig te stellen, gevolgd door Australië (87,8) en het Verenigd Koninkrijk (86,3). Duitsland neemt met een score van 33,7 de laatste positie in.
Nederland
Willem Brugman, Business Leader Retirement, Risk and Finance Consulting Benelux, zegt: "We zijn terecht erg trots op het Nederlands pensioensysteem. Het Nederlandse stelsel, met haar AOW en aanvullend pensioen, is van oudsher gebaseerd op een hoge mate van solidariteit en stabiliteit. Echter de huidige economische crisis is wel een 'wake up call' geweest voor het systeem."
Het rapport geeft wel een aantal verbeterpunten voor het Nederlandse systeem:
- Verhoging van de AOW-leeftijd, in verband met een stijgende levensverwachting
- Stimuleren van zelfstandig sparen ten behoeve van pensionering
- Voorzien in een betere bescherming van opgebouwde pensioenaanspraken in het geval van fraude of mismanagement.
"Ondanks het feit dat het nu goed geregeld is, blijft altijd de noodzaak om te innoveren. Wij vinden dat de tijd rijp is om met een frisse blik te kijken naar aanpassingen in het systeem. Zeker ook in het licht van de wellicht straks flexibele AOW-leeftijd. Deze kan discussie met betrekking tot de mate van solidariteit en mogelijke verschuivingen in verantwoordelijkheden teweeg brengen. Daarbij vraagt het managen van verwachtingen met betrekking tot de hoogte van het pensioen nadrukkelijk de aandacht." Zegt Brugman.
Geen A-status
Binnen de index is er geen één land dat een A-status systeem heeft, met een score hoger dan 80.
Dr. David Knox, Worldwide Partner Retirement, Risk and Finance Consulting en projectmanager van de index, geeft aan dat de wereldwijde onderzoeksresultaten een aantal overeenkomstige uitdagingen laten zien. "Het feit dat geen één land de A-status heeft weten te bereiken geeft aan dat er geen systeem bekend is wat robuust genoeg is om de vergrijzing het hoofd te bieden. De beste oplossing voor een bepaald land zal afhangen van haar individuele sociale, economische, politieke en culturele factoren. Echter, gekeken naar de overeenkomsten tussen de systemen en de gewenste karakteristieken van een pensioen systeem, kunnen er zeker lessen getrokken worden uit het onderzoek", aldus Dr. David Knox.
Overzicht
De volgende tabel laat de gehele index zien voor de participerende landen. De scores liggen tussen 0 en 100. De indicatoren hebben allen een eigen wegingsfactor.
De tabel is te vinden op http://www.mercer.nl/summary.htm?siteLanguage=1003?=1360990
Over het onderzoek
De Melbourne Mercer Global Pension Index is de eerste index ter wereld die private en publieke pensioen systemen van 11 landen, verspreid over 5 continenten, met elkaar vergelijkt. Er werd een vergelijking gemaakt tussen de landen en de systemen werden geclassificeerd op basis adequaatheid, houdbaarheid en integriteit. Het is de eerste keer dat pensioen systemen op deze wijze als geheel worden bekeken. Hoog op de agenda bij veel overheden en organisaties wereldwijd staat de vergrijzing. De index biedt een leidraad en een beter inzicht hoe verschillende landen met de hieraan gerelateerde economische en sociale kwesties omgaan.
Over Mercer
Mercer is een vooraanstaande mondiale aanbieder van advies-, uitbestedings- en beleggingsdiensten. De consultants van Mercer bieden de klant ondersteuning bij het oplossen van complexe vraagstukken ten aanzien van voorzieningen en menselijk kapitaal, en bij het ontwerpen en beheren van ziektekostenregelingen, sociale voorzieningen en pensioenen. Mercer is marktleider op het vlak van uitbesteding van voorzieningen. De beleggingsdiensten betreffen onder meer beleggingsadviezen en multi-managerbeleggingsbeheer. Mercer heeft meer dan 18.000 mensen in dienst, verspreid over ruim 40 landen. De onderneming is een volledige dochteronderneming van Marsh & McLennan Companies, Inc., dat genoteerd staat op de beurzen van New York, Chicago en Londen (tikkersymbool: MMC). Voor meer informatie, zie www.mercer.com.
http://www.mercer.com
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,