Gemeente Den Helder

Daling bijstandsuitkeringen in Den Helder het sterkst 2009-10-16

De nieuwe aanpak van de gemeente Den Helder voor de re-integratie op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB), blijkt succesvol. Het aantal bijstandsuitkeringen in Den Helder daalde in de eerste helft van 2009 met 5%. En dat is bijzonder, want in de rest van Nederland steeg het aantal uitkeringen juist met 4%. Den Helder is met deze cijfers de best presterende middelgrote gemeente van Nederland (30.000 - 60.000 inwoners).

Sinds de invoering van de WWB in 2004 daalde het aantal uitkeringen overal gestaag. Daar is dit jaar een einde aan gekomen. Gemiddeld in Nederland steeg het bestand met 4% in de eerste helft van 2009. De trend is niet overal even sterk, in sommige gemeenten neemt de bijstand duidelijk meer toe dan in andere. In de gemeente Den Helder is het volume van de WWB in de eerste helft van 2009 juist gedaald met 5%. Dat blijkt uit gegevens van het CBS, gepresenteerd op de website van onderzoek- en adviesbureau APE (www.ape.nl).

Verantwoordelijk wethouder Paul Kragt: "De daling is goed nieuws voor de gemeente. Het laat zien dat de inspanningen van de afdeling Werk, Inkomen en Zorg en het UWV Werkbedrijf zijn vruchten afwerpen: minder bewoners komen in de bijstand terecht en meer mensen vinden werk. Daar ben ik uiteraard heel blij mee. Het is goed voor die mensen én de nieuwe Helderse aanpak blijkt te werken."

Ook financieel is een daling goed nieuws. Kragt: "Gemeenten krijgen van de rijksoverheid namelijk twee budgetten voor WWB: een inkomensdeel en een werkdeel. Sinds begin dit jaar maken ze deel uit van de budgetten op grond van de Wet Participatiebudget. Uit het inkomensdeel moeten we de uitkeringen betalen. Eventuele tekorten moeten we zelf aanvullen. Daar staat tegenover dat overschotten op het inkomensdeel in de gemeentekas vloeien. Het is dus zaak voor gemeenten om zo weinig mogelijk instroom in de bijstand te hebben, en zo veel mogelijk uitstroom."

Doel van de WWB is ondersteuning bij arbeidsinschakeling en verlening van bijstand door gemeenten. Werk gaat voor inkomen: het doel is om mensen via de kortste weg aan betaald werk te helpen.