Partij van de Arbeid

Verhoging AOW-leeftijd noodzakelijk

Het kabinet vergadert vandaag over de voorgestelde verhoging van de AOW-leeftijd. De PvdA is voor een verhoging op deze manier. Zoals Drees eerder zei: 'Hoe ouder we worden, hoe langer we kunnen werken.' Dat is nu ook noodzakelijk. Want goede zorg, goed onderwijs en een fatsoenlijke oude dag houden we in tijden van crisis en vergrijzing alleen in stand als iedereen bereid is een steentje bij te dragen. De PvdA kiest voor solidariteit, met onze ouders én met onze kinderen. Daarom staat de PvdA achter de verhoging van de AOW-leeftijd op deze sociale manier, waarbij mensen die bijna met pensioen gaan en mensen die niet langer kunnen werken op hun 65e kunnen stoppen, en waarbij mensen met een zwaar beroep worden ontzien.

De PvdA'er Drees voerde in 1947 de Ouderdomsvoorziening in zodat `oud en arm niet langer hand in hand zouden gaan'. Wij zijn trots op Drees en zijn AOW. Dankzij de PvdA heeft iedereen een goede oude dag.

Maar, zoals Drees al zei, hoe ouder we worden, hoe langer we kunnen werken. En dat is nu noodzakelijk. Want goede zorg, goed onderwijs en een fatsoenlijke oude dag houden we in tijden van crisis en vergrijzing alleen in stand als iedereen bereid is een steentje bij te dragen. De PvdA kiest voor solidariteit, met onze ouders én met onze kinderen.

Die rekening moet echter wel betaald worden. In maart spraken we daarom af om de zorgpremies eerlijker te verdelen, om bezitters van dure huizen meer belasting te laten betalen én om langer door te werken. De vakbonden en werkgevers kregen tot oktober de tijd om zelf met een eerlijk en sociaal plan te komen. Nu zij er niet uit zijn gekomen, nemen wij onze verantwoordelijkheid.

Mensen die bijna met pensioen gaan en mensen die niet langer kunnen werken mogen met hun 65e stoppen. Van alle anderen vragen we een eerlijke bijdrage. Door langer te werken óf -als ze dat niet willen- door genoegen te nemen met minder AOW. Zo houden we een goede oude dag in stand. Voor onze ouders, voor onszelf én voor onze kinderen.

Waarom later AOW?

Omdat onze idealen vragen om een latere AOW...

* Ook onze kinderen hebben recht op goed onderwijs, goede zorg en een fatsoenlijke oude dag. Om voor hen die zekerheid te behouden én de toename van het gebruik van zorg en oudedagsvoorzieningen door de vergrijzing te kunnen betalen vragen we van iedereen een bijdrage.

* Wij willen ook in de toekomst voldoende verplegers in de ziekenhuizen en onderwijzers voor de klas hebben. We moeten langer werken omdat we anders straks handen tekort komen.

Omdat de wereld van nu heel anders is dan die van 1947....
* We worden ouder en blijven langer gezond. Het is daarom logisch dat, zoals Drees zei 'hoe ouder we worden, hoe langer we kunnen werken'.

* De manier waarop we werken is veranderd. Veel mensen gaan langer naar school, werken minder uren en er zijn steeds meer mogelijkheden om op latere leeftijd minder zwaar werk te verrichten.

Omdat we de ergste crisis sinds de jaren '30 meemaken...
* We investeren miljarden om banen te behouden. Die rekening mogen we niet doorschuiven naar onze kinderen. We zullen ook zelf een deel van de rekening moeten betalen.

Een sociale AOW, wat betekent dat voor u?

* Mensen die zich niet op deze verandering hebben kunnen voorbereiden, worden er niet door geraakt. Dus verandert er niets voor mensen die nu 55 jaar of ouder zijn. Voor mensen tussen 50 en 55 verschuift de AOW leeftijd slechts naar 66.
* Mensen die niet meer kunnen werken hoeven ook niet langer te werken. Als je een werkloosheids- of
arbeidsongeschiktheidsuitkering hebt, wordt deze twee jaar langer doorgetrokken naar 67 jaar. Met een nieuwe voorziening op AOW-niveau voorkomen we dat mensen na hun werkloosheidsuitkering de bijstand in moeten voordat ze recht krijgen op de AOW. Ze hoeven dan dus ook niet in de laatste jaren hun eigen huis op te eten.

* Zware beroepen kunnen we niet afschaffen. Maar we kunnen er wel voor zorgen dat we voorkomen dat mensen eindeloos lang in die beroepen moeten werken. Daartoe veranderen we de wet en geven werkgevers en werknemers een gezamenlijke verantwoordelijkheid om dit te voorkomen. We leggen werkgevers nieuwe verplichtingen op en een sanctie als ze zich hier niet voldoende voor inzetten.
* Er komt keuzevrijheid in de AOW. Als je lang hebt gewerkt mag je al met 65 stoppen. Je krijgt dan -afhankelijk van je inkomen, mensen met een laag inkomen krijgen meer- een iets lagere AOW.