Gemeente Scheemda


Dunning bomen van het bos in Meerland en Tranendal SBB Houtoogst01.jpg

Staatsbosbeheer begint binnenkort met het machinaal oogsten van bomen ten behoeve van een dunning in het bosperceel van Meerland en op Tranendal.

Eén als op de foto afgebeelde machine komt in het bosperceel. De machine is nu bij de Ulsderweg bij Beerta en eerder in de gemeente Slochteren. Op de website van Tjuchem www.tjuchem.nl kunt u aan de hand van de fotoâs zien wat er gebeurd.

Â

De machine velt de bomen en zaagt deze in de juiste lengtes voor verdere verwerking. Deze houtkap is niet primair bedoeld voor de verkoop maar een te dicht begroeid bos leidt tot verstikking en komt de biodiversiteit niet ten goede. Door deze dunningen krijgen zogenaamde toekomstbomen meer ruimte zodat zij zich beter kunnen ontwikkelen. Onder het begrip toekomstboom verstaat Staatsbosbeheer die bomen en struiken die ze willen behouden in het bos. Bij het aanwijzen van een toekomstboom wordt gekeken naar natuur-, cultuur-, recreatie- en productiewaarden. Zij krijgen de ruimte om zich goed te kunnen ontwikkelen door de meest nabij staande bomen te kappen. Afhankelijk van de soort bomen in een vak zijn bomen voorzien van stippen en strepen. Voordat er gekapt gaat worden, onderzoekt de boswachter het gebied grondig op nesten en holen van bijzondere en kwetsbare vogels en zoogdieren en op het voorkomen van bijzondere en kwetsbare planten.

De zeer wendbare machine doet het werk snel en efficiënt, waarbij andere bomen zo min mogelijk beschadigd raken. De boomstammen worden tijdelijk aan de rand van het bos langs de paden en wegen opgeslagen waarna ze door de aannemer worden opgehaald. De oogstmachine rijdt zoveel mogelijk op de hiertoe aangewezen paden om de rest van het bos ongemoeid te laten en de rust niet onnodig te verstoren. Na de werkzaamheden worden paden indien nodig hersteld.

Â

Het resthout zoals boomkronen, losse takken en onbruikbare stamdelen blijven in het bos achter om als dood hout een bijdrage te gaan leveren aan de dynamische natuur. Dit komt een ontwikkeling naar natuurlijk bos en een hogere natuurwaarde zeker ten goede.

Â

Wij hebben begrip voor de eventuele onrust die tijdens en direct na een dergelijke ingreep ontstaat wanneer u de afgezaagde takken zo her en der ziet liggen. Deze vrees is simpel weg te nemen door u een plek te tonen waar een paar jaar geleden bomen zijn gekapt en waar nu een rijk en gevarieerd bos is ontstaan. Zie bijvoorbeeld De Hoogte bij Heiligerlee.

Â

De werkzaamheden kunnen hier en daar geluidoverlast veroorzaken of overlast zoals het om veiligheidsreden afsluiten van wegen en paden. Omdat het van tijdelijke aard is vertrouwen wij op uw begrip.

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met medewerkers van de beheerseenheid Eiland van Winschoten te Midwolda, T: 0597-553177 of met A.M. de Jong T: 06 51711263 of e-mail: a.jong@staatsbosbeheer.nlÂ