Toelatingsexamen voor Kamerleden en journalisten
16/10/2009 09:28
Instituut voor Publiek en Politiek
Als het aan fractievoorzitter Bas van der Vlies ligt, zouden alle toekomstige Kamerleden en parlementair journalisten een toelatingsexamen moeten doen. Dit om kandidaten te testen op de kennis van vaderlandse en parlementaire geschiedenis en het staatsrecht. Kennis van het verleden is volgens de SGP-voorman "een goed medicijn tegen overdrijving, overijling en overschatting. Als ze het examen met goed gevolg hebben afgelegd, mag de beveiligingsdienst ze een Kamerpasje meegeven". Van der Vlies doet deze suggestie a.s. zaterdag in Den Haag als hij het officiële startsein geeft voor een reeks historische rondleidingen over het Haagse Binnenhof en omgeving tijdens de Tweede Wereldoorlog.
De rondleidingen, een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), maken deel uit van de Week van de Geschiedenis die van 17 t/m 25 oktober wordt gehouden. Het thema is dit jaar "Oorlog en Vrede". Bas van der Vlies, nestor, geweten en staatsrechtelijke encyclopedie van de Tweede Kamer, langstzittende Kamerlid en bovendien fractievoorzitter en partijleider van de enige partij die stamt van voor de Tweede Wereldoorlog, zal de eerste groep deelnemers verwelkomen. Hij doet dat om 11.00 uur in het gebouw van De Haagse Tribune aan de Hofweg 1a (5e etage), boven café Dudok.
De rondleidingen, met deskundige begeleiding, zijn op en rond het Binnenhof en voeren langs de werkelijke locatie van historische foto's (ter plekke getoond) die getuigen van de aanwezigheid van Duitse troepen gedurende de periode '40-'45. Op het programma staan ook de Tweede Kamer, de Eerste Kamer en de Ridderzaal, waarvan er tijdens de rondleiding tenminste twee worden bezocht.
De rondleidingen worden dagelijks (behalve zondag) gehouden van zaterdag 17 oktober t/m zaterdag 24 oktober. Er zijn twee rondleidingen per dag van 2,5 uur. De kosten bedragen 13,50 euro. Aanmelden is mogelijk via de website www.publiek-politiek.nl of telefonisch via (070) 3311777.
De Week van de Geschiedenis bestaat sinds 2004 en heeft ieder jaar een ander thema. Het is de bedoeling om geschiedenis dichter bij een groter publiek te brengen en toegankelijker te maken. Diverse musea, archieven, VVV's en gemeenten organiseren komende week extra activiteiten.
Het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) informeert burgers over democratische besluitvorming en wil hen in staat stellen om daar zelf actief aan deel te nemen. Daarbij let het IPP op de deelname van groepen die in de politiek ondervertegenwoordigd zijn. Het IPP richt zijn aandacht vooral op de lokale, landelijke en Europese politiek en verkiezingen.
Zie ook: www.publiek-politiek.nl
http://www.publiek-politiek.nl/