Rechtbank Utrecht


Besluit Maarssen tegen sluipverkeer niet onredelijk

14 oktober - De rechter heeft een verzoek om het treffen van een voorlopige voorziening over de door de gemeente Maarssen genomen verkeersbesluiten afgewezen. De gemeente wil met de maatregelen sluipverkeer tegengaan. De rechter besliste hierover al begin oktober, vandaag heeft de rechter zijn uitspraak gemotiveerd.

De gemeente besloot in februari onder meer tot het instellen van eenrichtingsverkeer op de Kerkweg en de Binnenweg en stelde tevens een 30 km zone in. Omdat dit besluit - zo bleek uit onderzoek - allerlei ongewenste effecten had nam de gemeente een nieuw verkeersbesluit. In dit besluit werd onder meer de oude situatie aan de Binnenweg hersteld. Hiermee werd onder meer beoogd de uitruk- en rijtijden van de brandweer te verkorten.

Twee omwonenden stapte hierop naar de rechter. De voorzieningenrechter ziet in hetgeen zij naar voren hebben gebracht geen grond voor het oordeel dat bij het laatste verkeersbesluit van de gemeente de afweging van de betrokken belangen zodanig onevenwichtig is geweest dat het bestuursorgaan niet in redelijkheid tot dat besluit heeft kunnen komen. Daarbij is van belang dat het nemen van een verkeersbesluit als hier aan de orde verschillende effecten heeft of kan hebben, die door verschillende belanghebbenden (waaronder verkeersdeelnemers, om- en aanwonenden, ondernemers, en politie en brandweer) anders kunnen worden beoordeeld. De betrokken belangen kunnen conflicteren. Het is aan verweerder de belangen te onderzoeken, te wegen en een besluit te nemen waarbij aan die belangen zoveel mogelijk recht wordt gedaan. Dat dit een zoektocht is, die kan nopen tot tussentijdse bijstelling zoals is gebleken.

De rechter woog hierbij ook mee dat op dit moment nog geen sprake is van afgeronde besluitvorming ter beteugeling van het sluipverkeer in Maarssen. De gemeente heeft aangegeven dat de effecten van het laatste verkeersbesluit worden onderzocht, onder meer door het houden van verkeerstellingen. De gemeente is van plan de situatie in Maarssen na
1 november 2009 opnieuw te evalueren om daarna zonodig, en na raadpleging van de gemeenteraad, nieuwe (aanvullende) besluiten te nemen.

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 16 oktober 2009 Naar boven