Gemeente Woerden

Onderzoek tekort openbaar primair onderwijs afgerond

16 okt 2009

In het voorjaar van 2009 werd duidelijk dat het tekort op de post openbaar primair onderwijs binnen de gemeentelijke administratie flink hoger was dan bij de verzelfstandiging in 2008 was voorzien. Daarom besloot het college in mei j.l. een onderzoek te laten uitvoeren naar de oorzaken van deze financiële afwijking van ruim EUR
1.000.000,- op de jaarrekening 2008. Duidelijk moest worden hoe dit tekort heeft kunnen ontstaan. Inmiddels is dit onderzoek afgerond.

Samenspel van factoren
Het openbaar primair basisonderwijs (OPO) is in augustus 2008 verzelfstandigd. Het tekort is ontstaan in de periode vóór de overdracht aan de Stichting Klasse. Enerzijds was er sprake van een negatief resultaat in de eerste zeven maanden van 2008. Anderzijds zijn de financiële consequenties van de contractuele afspraken met de Stichting Klasse, vóór de daadwerkelijke overdracht, onvoldoende inzichtelijk geweest binnen de gemeentelijke organisatie. Dit inzicht kwam veel later, namelijk bij het opstellen van de jaarrekening van 2008.

Het negatief resultaat op de post OPO is veroorzaakt door extra kosten die zijn gemaakt voor bijvoorbeeld noodzakelijke investeringen in automatisering en managementbegeleiding. Deze extra kosten zijn niet met een dekkingsvoorstel voorgelegd aan het college. Zodoende is de oplossing van de overschrijding niet concreet gemaakt.

De contractuele afspraken met de Stichting Klasse zijn met onvoldoende kennis en inzicht vanuit de gemeente tot stand gekomen, gezien het feit dat de financiële consequenties pas in het voorjaar van 2009 aan het licht kwamen. De afspraken zijn onvoldoende doorgerekend en verankerd binnen de gemeentelijke financiële organisatie.

Het ontstane tekort is pas laat gemeld aan de gemeenteraad. Belangrijkste reden hiervoor was het streven om te komen tot duidelijkheid.

Verankering binnen de gemeentelijke organisatie Nu er duidelijk is geworden hoe het tekort op de post OPO is ontstaan, gaan college van B&W en de directie een aantal zaken kritisch onder de loep nemen en beter borgen. Om zodoende te voorkomen dat financiële problemen met verbonden partijen pas laat zichtbaar worden en bijsturen vrijwel niet meer mogelijk is.

Donderdag 15 oktober is de gemeenteraad geïnformeerd over de resultaten van het onderzoek. Tijdens de vergadering van de raadscommissie Inwoners op 4 november a.s. zal verdere bespreking plaatsvinden.

Het onderzoeksrapport is openbaar.