Unilever introduceert Nationale Soepdag in de strijd tegen honger
15/10/2009 09:16
Unilever Foodsolutions: Nationale Soepdag
Op 16 oktober, tijdens Wereldvoedseldag, organiseert Unilever Foodsolutions voor het eerst Nationale Soepdag. Tijdens Wereldvoedseldag staan we stil bij het hongerprobleem in de wereld. Onder het motto 'Een gratis kom soep voor jou, een gratis schoolmaaltijd voor een kind' steunt Unilever Foodsolutions het World Food Programme (WFP) van de Verenigde Naties. Gasten van 2500 bedrijfsrestaurants, horecalocaties en zorginstellingen krijgen een gratis kom soep aangeboden, en daarbij de mogelijkheid om de soepprijs - of meer - te doneren. Voor elke donatie van E0,20 ontvangt een kind in de derde wereld een gratis schoolmaaltijd. Uit onderzoek van Ruigrok Netpanel onder 881 respondenten blijkt dat de helft van de Nederlanders zich niet bewust is van de omvang van het wereldwijde hongerprobleem.
Elke zes seconden sterft een kind op deze wereld aan honger of een daaraan gerelateerde ziekte. Tijdens Wereldvoedseldag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor honger en ondervoeding bij kinderen. De gratis schoolmaaltijden zijn vaak een reden voor arme ouders om hun kinderen naar school te sturen. Unilever Foodsolutions draagt zijn steentje bij door de opbrengst van de Nationale Soepdag aan het World Food Programme te doneren. Voor meer informatie en deelnemende locaties zie: www.nationalesoepdag.nl.
Vijf maaltijden voor maar 1 euro
Volgens WFP zijn 146 miljoen kinderen in ontwikkelingslanden ondervoed en overlijden jaarlijks naar schatting 5,6 miljoen kinderen onder de vijf jaar aan de gevolgen hiervan. De meeste Nederlanders hebben hier geen weet van: 22% schat het aantal goed in, maar bijna de helft (45%) heeft geen idee. Ook dat een schoolkind in de derde wereld voor E0,20 per dag een goede maaltijd kan krijgen, is Nederlanders onbekend: slechts 11% schat in dat een maaltijd minder kost dan een euro.
Nederlanders verdeeld over eigen bijdrage aan de oplossing
51% van de Nederlanders weigert te accepteren dat er geen oplossing is voor het wereldvoedseltekort. 21% is duidelijk minder positief, en denkt dat het niet valt op te lossen.
Nederlanders lijken verdeeld over de eigen bijdrage: 27% ziet geen rol voor zichzelf in het bestrijden van honger in arme landen, en zelfs 40% is neutraal hierover.
Ondanks de verdeeldheid over de eigen bijdrage aan het voedselprobleem, geeft 83% aan het afgelopen jaar een goed doel financieel te hebben gesteund.
Wat moet de overheid doen met het budget voor ontwikkelingssamenwerking? 37% wil het budget handhaven, terwijl een groep van eenzelfde grootte (39%) pleit voor minder geld. 6% vindt dat er meer geld moet naar ontwikkelingshulp.
Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl
http://www.nationalesoepdag.nl