Vrije Universiteit Amsterdam

Obstetrische audit in Namibië en Nederland


* Startdatum: 16-10-2009


* Tijd: 10.45


* Locatie: Aula


* Titel: Obstetrische audit in Namibië en Nederland


* Spreker: J. van Dillen


* Promotor: prof.dr. J.J.M. van Roosmalen


* Onderdeel: VU medisch centrum


* Wetenschapsgebied: Medisch


* Evenementtype: Promotie

Het proefschrift van Jeroen van Dillen laat aan de hand van enkele studies zien hoe verschillende vormen van verloskundige audit in de dagelijkse praktijk kunnen worden ingevoerd, zowel in lage inkomenslanden als in Nederland. Audit wordt gedefinieerd als de systematische analyse van de kwaliteit van de zorg, de procedures gebruikt voor preventie, diagnose en behandeling, het gebruik van voorzieningen en de uitkomst en kwaliteit van leven voor de patiënt. Het uiteindelijke doel van audit is kwaliteitsbewaking en
-verbetering.

Nederlandse tropenartsen kunnen in lage inkomenslanden met de gedegen `evidence based' opleiding, een kritische blik en hun enthousiasme een stimulans zijn om audit ook daar op lokaal niveau te initiëren en te ondersteunen. Terug in Nederland is de vernieuwde opleiding tot medisch specialist gestart, gebaseerd op de CanMEDS rollen. Hierbij is reflectie op het eigen functioneren geïntroduceerd als onderdeel van professionaliteit, een van de algemene competenties. De reflectie op het eigen medisch handelen wordt gestimuleerd door het doen van audit. Audit brengt bewustwording met zich mee, leidt tot discussie op de werkvloer en stimuleert tot gedragsverandering.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat specialisten in opleiding in Engeland worden aangespoord om, in navolging van Florence Nightingale, te participeren in het doen van audit. Opleidingsziekenhuizen in Nederland, maar ook in lage inkomenslanden zoals Namibië, zouden gestimuleerd moeten worden om audit initiatieven te ondersteunen en te begeleiden.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam