Wereldvoedseldag 2009: meer dan 1 miljard mensen ondervoed

13/10/2009 14:29

ICCO

Meer dan 1 miljard mensen lijden honger, een toename van 100 miljoen ten opzichte van vorig jaar. In lijn met de millenniumdoelen zou dit aantal in 2015 rond de 412 miljoen moeten liggen. De wereldbevolking groeit van 6,8 miljard naar 9 miljard in 2050. Er is een verdubbeling van de productie nodig om iedereen dan te kunnen voeden. Voedselprijzen zullen fluctueren, maar gemiddeld hoger zijn dan in het verleden.

Huidige situatie

De Right to Food and Nutrition Watch 2009, die op 16 oktober, Wereldvoedseldag aan minister Verburg wordt aangeboden, laat zien dat ook het verschil tussen de ambitie en het werkelijk aantal mensen met honger groeit. Het aantal ondervoede mensen neemt toe, afgelopen jaar met 100 miljoen tot 1,017 miljard. In lijn met de millenniumdoelen zou dit aantal in 2015 rond de 412 miljoen moeten liggen. De Watch schetst een treurig beeld van het recht op voedsel in een aantal landen. Toegang tot land is voor kwetsbare groepen in India, Brazilië en Cambodja problematisch.

Toekomstverwachtingen

Verwacht wordt dat de wereldbevolking van de huidige 6,8 miljard groeit naar 9 miljard in 2050. Naast de bevolkingsgroei stijgt de druk op landbouw door de productie van biobrandstoffen, klimaatverandering en consumenten die meer vlees eten. Om ieder mens op aarde een goed bord eten te geven, moet de voedselproductie verdubbelen. Volgens het rapport van Wageningen UR 'Voedselzekerheid; Een beschouwing vanuit drie dimensies', geschreven in opdracht van minister Verburg, ligt de oplossing in de verhoging van de productiviteit. Daar valt nog veel te winnen, zowel met reeds bekende methoden als met nieuwe innovatieve concepten zoals productie op zee en vergaande ecologische modernisering.

Oplossingsrichtingen

"Hoewel het geen gemakkelijke opgave is, kan de honger in de wereld worden opgelost" vindt Rudy Rabbinge van Wageningen UR, de woordvoerder voor Wereldvoedseldag. Kennis is daarbij een kernelement. Volgens Leo Den Hartog van Nutreco blijft Nederland hierin een gidsland met de sterke kennis- en agrifood instellingen. Stineke Oenema van ICCO & Kerk in Actie vindt ook politieke wil een belangrijk element van de oplossing van het wereldvoedselvraagstuk en ziet een versterkt mandaat weggelegd voor het Committee on World Food Security als coördinerend orgaan. Hierbinnen vindt afstemming plaats tussen internationale organisaties en landen.





http://www.icco.nl