Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Amsterdam, donderdag 15 oktober 2009

Bezetting tegen het kraakverbod

Vandaag zijn twee appartementen op de Von Zesenstraat in Amsterdam bezet. Wij vinden dat leegstand en woningnood bestreden moeten worden, in plaats van het verbieden van kraken. Het kraakverbod zal als gevolg hebben dat meer woningzoekenden kansloos op straat zullen staan en de leegstand zal toenemen. Met deze kraak steunen wij iedereen die zich vandaag in Den Haag en de rest van het land verzet tegen het kraakverbod. SKSU & KSU Oost : 'In het pluche wordt vandaag besloten of het kraken van een woning wel of niet strafbaar gesteld moet worden. Kraken is voor woningzoekende op dit moment de enige manier om iets aan hun woningnood en de leegstand ! Laat politici eens met een plan komen om de woningnood en leegstand op te lossen IPV dat zij blijven rommelen in de marge!' De kraak is een initiatief van het StudentenKraakSpreekUur (SKSU) en KraakSpreekUur Oost.

Eigenaar, woningcorporatie De Key heeft het pand ruim een jaar leeg laten staan. Tijdens de kraak hebben verschillende buurtbewoners dit bevestigd. De hoge prijs die De Key voor veel koopwoningen in de Dapperbuurt vraagt, gemiddeld ¤ 273.600,- voor 66 m2, verklaart waarom veel woningen in deze buurt nog niet zijn verkocht. Om deze reden hebben drie studenten het pand in gebruik genomen. Zijn zijn al een geruime tijd op zoek naar een goede betaalbare woning en hebben deze tot vandaag niet kunnen vinden. "Kraken was voor ons de enige manier huisvesting te vinden, zonder jarenlang op een wachtlijst te staan of torenhoge huren te betalen!"

Voor ons; studenten, werknemers, werklozen, Nederlanders, wereldburgers, allen op zoek naar een fatsoenlijke en betaalbare woning, is het vaak een noodzaak om ze in gebruik te nemen. Met het kraken van leegstand nemen we ook een standpunt in tegen het feit dat steeds meer sociale huisvesting moet plaatsmaken voor duurdere woningen die maar voor een kleine groep uit onze samenleving beschikbaar zijn en waardoor verschillende buurten hun unieke karakter verliezen en steeds minder divers worden, dit proces wordt ook wel gentificatie genoemd.

Het gentificatieproces doet afbraak aan het sociale weefsel en de cohesie van een buurt en kan levendige arbeiderswijken en volkse buurten doen veranderen in levenloze woonwijken. Maar nog belangrijker is dat gentrificatie vooral de zwakkere groepen treft, juist degenen die het hardst worden geraakt door de huidige economische crisis.

Deze dag staat in het teken van het recht op wonen dat door de discussie over een kraakverbod onder vuur ligt. Meer dan ooit tevoren wil de Nederlandse regering kraken verbieden. "Pure symboolpolitiek. "Mensen hebben door een kraakverbod minder mogelijkheden om voor hun woonrechten op te komen terwijl er vanuit de politiek geen reëel plan komt om de misstanden op de woningmarkt op te lossen."

Studenten Kraakspreekuur Amsterdam & Kraakspreekuur Amsterdam Oost

Meer informatie op: www.kraakpetitie.nl | www.witboekkraken.nl | www.sksu.nl .

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht