NCRV

Bosch, Beuk & Haan

Bosch, Beuk & Haan op bezoek in Zuid-Limburg

Donderdag 15 oktober
19:55 uur, Nederland 2

In deze aflevering van NCRVâs Bosch, Beuk & Haan, bezoeken presentator Evelien Bosch, kok Ramon Beuk en vogeldeskundige Nico de Haan Zuid-Limburg.

Nico is vroeg uit de veren om de ochtendzang van de vogels te horen in het idyllische Geuldal. Langs de oevers van de Geul gaat hij vervolgens op zoek naar de zeldzame grote gele kwikstaart. Maar dit landschap herbergt meer zeldzame dieren, zoals de geelbuikvuurpad en de bosbeekjuffer, die op de rode lijst van bedreigde libelles staat.

Onder het Limburgse land ligt het grootste gangenstelsel van Europa. Evelien fietst door de eindeloos lange gangen van de Sibbegroeve bij Valkenburg, door mensenhanden uitgehakt. Er wordt nog steeds mergel gewonnen en Evelien helpt een paar blokbrekers bij het zware werk. De gangen onder de Pietersberg in Maastricht functioneerden in de 2e Wereldoorlog als schuilplaats voor de bevolking van Maastricht én voor de belangrijkste kunstschatten van Nederland, onder andere De Nachtwacht van Rembrandt.

Ramon valt met zijn neus in de boter, het is aspergetijd! Dit typische Limburgse product steekt zijn kop weer boven de grond en Ramon haalt ze vers van het land. De combinatie met witte wijn ligt voor de hand, maar Ramon maakt een keuze uit 15 verschillende soorten bier om zijn asperges te vergezellen. Op een toplokatie in hartje Maastricht bereidt hij een goddelijke maaltijd van in wit bier gestoofde asperges, gekruide groene asperges en gepocheerde kabeljauw.