Gemeente Lingewaard

Invoering van de Boete of Kanskaart Jongeren, alcohol + drugs

Vanaf donderdag 15 oktober zal in de gemeenten Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rijnwaarden, Westervoort en Zevenaar de Boete of Kanskaart worden ingevoerd.
Er wordt door jongeren steeds jonger, vaker en meer alcohol gedronken. Zij lopen daardoor grote gezondheidsrisicos, maar ook zorgt te veel alcohol vaak voor ongelukken, vernielingen en agressie. De Boete of Kanskaart geeft de jongere geen boete maar een kans om zijn of haar gedrag te verbeteren.

Het project is bedoeld voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar, die onder invloed van alcohol een delict gepleegd hebben of zich in kennelijke staat van dronkenschap op de openbare weg bevinden. Ook gaat de kaart gelden voor jongeren die alcohol gebruiken in een door het College van de gemeente, aangewezen gebied. De politie of de gemeentelijke opsporingsambtenaar maakt een procesverbaal op en verwijst de jongere door naar Halt Gelderland. Halt kan vervolgens een taakstraf en een leerstraf opleggen. De leerstraf wordt door Iriszorg uitgevoerd.
De leerstraf bestaat uit twee bijeenkomsten en een huiswerkopdracht. De leerstraf is gericht op het stimuleren van verantwoord alcoholgebruik en bewust maken van de risicos die met overmatig alcoholgebruik samenhangen. De jongeren zijn verplicht alle onderdelen met goed gevolg te doorlopen. Gebeurt dit niet of weigeren de jongeren hun medewerking al aan het begin bij de politie, wordt de zaak overgedragen naar Justitie in Arnhem. Deze eist een minimale straf die 20% hoger ligt, dan de door Halt voor het delict aangeboden taak- en leerstaf.
Er is ook een kort traject voor de ouders. Juist ouders hebben een belangrijke functie om de resultaten van de leerstraf thuis te laten beklijven.

De Boete of Kanskaart vormt het justitieel sluitstuk, naast een omvangrijk preventiepakket, van het regionale project: Jongeren, alcohol & drugs.