Legging eerste steen Hof van Coevorden


COEVORDEN, 20091015 -- Vandaag wordt de eerste steen voor de Hof van Coevorden gelegd, een multifunctioneel gebouw met de gemeente Coevorden als voornaamste gebruiker. Naast het gemeentehuis, zijn in de hof ook een danszaal, twee als dozen in een doos gerealiseerde popruimtes, een bankfiliaal en het centrum voor de kunsten gevestigd. Dankzij een uitschuifbare tribune kan de raadszaal ook als theater met 180 zitplaatsen worden gebruikt.

Het centrum van Coevorden wordt op dit moment volgens een stedenbouwkundig plan van BDP Khandekar nieuw ingericht. Centraal kenmerk van het plan is het weer zichtbaar maken van de oude, stervormige vestingwal en de motte waarop het kasteel is gebouwd. De Hof van Coevorden komt dwars over een van de radialen van de oude veste te staan. De voormalige vestingwal snijdt als het ware in het gebouw en is daarom in het ontwerp zichtbaar gemaakt.

Ook in andere opzicht sluit het gebouw aan op zijn omgeving en het historische weefsel van de stad. Aan de zuidkant zijn twee bestaande gevels in het gebouw geïntegreerd. Aan deze zijde is het ontwerp kleinschaliger om beter aan te sluiten op de schaal van de bebouwing in de straat. Om overmatige opwarming door de zon te voorkomen zijn de gevels aan de zuidkant vrij gesloten.

De noordgevel daarentegen opent zich met grote glasgevels naar het stadspark Weeshuisweide. Deze gevels laten veel indirect daglicht naar binnen en medewerkers en bezoekers hebben een panoramisch uitzicht over het park. De gehele gevel aan deze kant is voorzien van houten lamellen. Deze zorgen voor zelfbeschaduwing en voorkomen opwarming. De lamellen zijn gemaakt van duurzaam platohout.

Een blikvanger in het gebouw is de stampleemwand in de centrale hal. Het is niet altijd makkelijk om bij de beheersing van het binnenklimaat in grote publieke ruimtes een optimale balans tussen luchtvocht en droogte te houden. Leem is niet alleen biologisch afbreekbaar en herbruikbaar, het heeft ook uitstekende vocht absorberende en bufferende eigenschappen.

Door toepassing van leem kan de graad van luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent en daarmee binnen een voor astmatici gezonde bandbreedte worden gehouden. Met een lengte van 18 meter en een hoogte van 8 meter zal de stampleemwand daarom een belangrijke bijdrage aan de vochthuishouding van de centrale hal in het gemeentehuis leveren.

Het tweede grote voordeel van leemwanden is hun accumulerend vermogen, dus een gewenste traagheid bij het doorgeven van warmte. De gebufferde warmte wordt niet via luchtverwarming maar via straling aan de ruimte afgegeven. De bekende nadelen van luchtverwarming, als zijnde stof- en tochtvorming kunnen zo worden voorkomen. Daarnaast kunnen stampleemwanden maar heel langzaam door koude worden doordrongen. Het gevolg is een stabiel en tochtvrij binnenklimaat zonder grote schommelingen in temperatuur.

Het gehele gebouw wordt verwarmd en gekoeld door middel van betonkernactivering, welke eveneens zorgt voor stof- en allergeenarme en tochtvrije werkplekken. De ventilatie wordt per ruimte gestuurd door CO2 sensoren, de verlichting is gekoppeld aan bewegingsmelders.

Het dak van de Hof van Coevordem is uitgevoerd in mos-sedum. De beplanting werkt als thermische buffer en zorgt zo voor een verdere verhoging van de energie-efficiëntie van het gebouw. Bovendien zorgt een groendak voor extra geluidsisolatie in zijn omgeving en bevordert de lokale biodiversiteit.

De Hof van Coevorden heeft een bruto vloeroppervlakte van 4.600 m2 en wordt begin 2011 opgeleverd.