Mobiliteitsinfarct in de Antwerpse regio?

15/10/2009 17:20

Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (K VIV)

"Kwaliteit van de oplossingen voor infrastructuur is het allerbelangrijkste".

Dit was de opvallende en unanieme conclusie van alle sprekers op het wetenschappelijk symposium "Mobiliteitsinfarct in de Antwerpse regio? Visie en oplossingen", georganiseerd door het Technologisch Instituut (TI) van de Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV).

Vertrekkend van de interpretatie van de huidige verkeerscijfers en modellen werd in de voormiddag vanuit verschillende invalshoeken de huidige visie hieromtrent toegelicht.

Zo kwam het Masterplan aan bod en gaven verschillende actoren - zoals het Havenbedrijf, De Lijn, Infrabel, Eurostation en de Stad Antwerpen - elk hun visie.

In de namiddag werden verschillende concrete projecten en praktijksituaties behandeld. Elk van deze projecten tracht op zijn manier bij te dragen tot de oplossing van het mobiliteitsvraagstuk. Hier kwam uiteraard ook de Oosterweelverbinding ter sprake.

De rode draad was dat in alle voorgestelde projecten de kwaliteit van de infrastructuur op de eerste plaats nagestreefd wordt. En dit tegen de achtergrond van een globale stedenbouwkundige benadering. De ingenieurs gaven duidelijk blijk van breed maatschappelijk inzicht in hun zoektocht naar oplossingen voor de uitdagingen waarvoor we in Antwerpen staan.

In dat verband wou de KVIV op deze studiedag de techniciteit van alle oplossingen voor de Oosterweelverbinding evalueren.

De KVIV wil in dat verband duidelijk stellen dat ingenieurs, mede vanuit hun opleiding, in eerste instantie objectieve criteria hanteren in hun zoektocht om oplossingen uit te dokteren. De KVIV dringt er dan ook op aan dat deze feitelijke benadering meer gehoor zou krijgen bij iedereen die zich geroepen voelt om er een waarde-oordeel over uit te spreken.

Los van het inhoudelijke is het intellectueel niet eerlijk om de voorliggende oplossing van de Oosterweelverbinding, die het resultaat is van vele jaren studie, nu in de weegschaal te leggen met een alternatief, gebaseerd op een denkoefening van enkele weken.

De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging vraagt dan ook dat alle actoren en betrokkenen, los van emotionele overwegingen, het werk van haar leden-ingenieurs naar waarde zou schatten.

--------------------------------

Over de KVIV en het TI

De Koninklijke Vlaamse Ingenieursvereniging (KVIV) is een ledenvereniging die een actieve bijdrage levert tot de welvaart en het welzijn van de maatschappij door het bevorderen van technologie en techniek in het algemeen en de ingenieurswetenschappen in het bijzonder. Het Technologisch Instituut (TI) binnen de KVIV organiseert jaarlijks een 100-tal opleidings- en vormingsinitiatieven met het accent op technologie, gekaderd in een brede socio-economische context. De KVIV werd opgericht in 1928 en telt zo'n 9.000 individuele leden. In de loop der jaren is de KVIV uitgegroeid tot een stevig gestructureerde en steeds actievere vereniging die nu ook op Europees vlak een voortrekkersrol speelt. De werking steunt op de belangeloze inzet van een duizendtal leden die borg staan voor voortdurende vernieuwing, creativiteit en kwaliteit.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel