D66

donderdag 15 oktober 2009

Parlement moet inspraak hebben over bankgegevens voor VS

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold en D66-Europarlementariër Sophie in t Veld eisen dat het parlement mag meepraten over de doorgifte van de informatie over banktransacties aan de Verenigde Staten. Nederland en andere EU-landen stemmen naar verwachting nog dit jaar in met een akkoord, waardoor de VS inzage krijgen in nationale en internationale overboekingen in Nederland en andere EU-landen. Waarom zou de VS al die gegevens zomaar mogen hebben?, zo vraagt Pechtold zich hardop af.

Doorgeven

De Amerikanen zeggen de gegevens nodig te hebben voor de strijd tegen het terrorisme, maar ook voor andere ernstige risicos. Onduidelijk is of de VS de gegevens van Nederlanders later vernietigen of juist doorgeven aan andere landen. Pechtold heeft minister Hirsch Ballin (Justitie, CDA) om opheldering gevraagd. We moeten precies helder hebben welke gegevens de VS krijgen en waarom, aldus de sociaal-liberaal. De privacy van burgers en bedrijven moet voldoende gewaarborgd zijn.

Bescherming

D66-Europarlementariër Sophie in t Veld strijdt in Europa al jaren voor bescherming van persoonsgegevens. Zij heeft het onderwerp in het Europees Parlement middels schriftelijke vragen opnieuw onder de aandacht gebracht. Schrikbarend om te zien hoe de regeringen dit in het geheim snel willen doordrukken, zonder controle door de nationale parlementen of het Europese parlement, zegt in 't Veld. Ze wil dat de EU-landen wachten tot het nieuwe EU-verdrag in werking is getreden, waarschijnlijk begin 2010. Dat verdrag bepaalt dat het Europees Parlement mag meebeslissen over zaken die justitie aangaan, zoals dit akkoord met de Verenigde Staten.