Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
Breda, 15 oktober 2009
MEER DAN 31.000 ONTSLAGEN IN DE BOUW VOLSTREKT OVERBODIG
Bouwbranche snijdt in de verkeerde kosten
Minimaal 31.000 van de verwachte 50.000 gedwongen onslagen in de bouw zijn volstrekt overbodig. Dat becijferde organisatiewetenschapper Jac Tomas RI, verbonden aan het adviesbureau Cheops, in een onderzoek naar de kostenbesparingscapaciteit in de bouwwereld. "Volgens onderzoek van FNV Bouw bedragen de faalkosten in de bouw dit jaar zo'n 7 miljard Euro; zo'n 11% van de totale omzet in de bouw." Volgens Tomas is hier dus veel ruimte voor kostenbesparingen.
Faalkosten
Faalkosten zijn onnodige kosten, bijvoorbeeld als gevolg van foutieve bestellingen, slechte planningen of miscommunicatie. Een kozijn wordt net verkeerd opgemeten, waardoor het geleverde glas niet past. Nieuw glas moet besteld worden, waardoor de schilder weer vertraging oploopt, enzovoort. Tomas ontdekte dat dit niet ongewoon is in de bouwsector. "Zo'n klein foutje leidt al snel tot een kostenpost van duizend euro, en in de bouw komen ze helaas nogal eens voor..."
Arbeidsplaatsen ten onrechte geschrapt
Het aantal arbeidsplaatsen dat naar verwachting in 2010 in de bouw zal gaan verdwijnen als gevolg van de crisis, is gesteld op 50.000 FTE's. Tomas: "Elk bouwbedrijf kan zonder grote investeringen, maar simpelweg door het implementeren van een verstandig kwaliteitssysteem, enorme kostenbesparingen realiseren. Uit ons onderzoek hebben we kunnen afleiden dat deze kostenpost, of zoals wij het noemen de Faalfactor, in korte tijd terug gebracht kan worden van 11% tot tussen de 9% en 5%." Deze besparing komt neer op tussen de 1,3 en 3,8 miljard Euro. De gemiddelde loonkosten op jaarbasis in de bouw bedragen 41.000 Euro. Een simpel rekensommetje leert dus dat met het reduceren van deze Faalfactor 31.700 tot zelfs 92.700 FTE's in de branche gered kunnen worden.
Strategische besparing
Het reduceren van faalkosten in plaats van arbeidskosten heeft volgens Tomas ook nog een sterk strategisch neveneffect. "Bouwbedrijven die er in slagen hun Faalfactor de komende periode significant te reduceren, zullen in de toekomst hun marge sterk zien toenemen. Dat soort bedrijven zullen zich na de crisis sneller kunnen herstellen en hun reserves zullen eerder toenemen. Uiteindelijk wil natuurlijk geen enkele opdrachtgever opdraaien voor de faalkosten van het bouwbedrijf."
Over Cheops
Jac Tomas is werkzaam voor het organisatieadviesbureau Cheops in Breda. Cheops is opgericht in 1999 en gespecialiseerd in duurzaam kwaliteitsmanagement.
Noot voor de redactie,