Rechtbank Middelburg


Veroordeling bestuurder bestelbus voor gevaarlijk rijgedrag

De Rechtbank Haarlem heeft op 14 oktober 2009 de bestuurder van een bestelbus veroordeeld tot een werkstraf van 80 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van een jaar wegens gevaarlijk rijgedrag.

Verdachte heeft met zijn bestelbus een 15-jarige overstekende fietser aangereden op de doorsteek van de Plesmanweg en het President Kennedyplein in Beverwijk. Het slachtoffer is 12 dagen later aan haar verwondingen overleden.
Hoewel de verdachte te hard reed en de verkeerssituatie onoverzichtelijk was, is de aanrijding volgens de rechters het gevolg geweest van een noodlottige samenloop van omstandigheden. De rechtbank heeft hem daarom vrijgesproken van dood door schuld, maar wel veroordeeld voor gevaarlijk rijgedrag.

De rechtbank heeft bij de bepaling van de hoogte van de straf rekening gehouden met het feit dat verdachte ten overstaan van de nabestaanden nogmaals zijn spijt en medeleven heeft betuigd en aangegeven dat hij de rest van zijn leven met het gebeurde zal moeten leven. Daartegenover staat het verdriet voor de nabestaanden door het overlijden van hun dierbare dat -zoals onder andere is gebleken uit de voorgedragen slachtofferverklaringen- amper in woorden valt uit te drukken.

Bron: Rechtbank Haarlem
Datum actualiteit: 15 oktober 2009