Raad van State


donderdag 15 oktober 2009
11.00 uur
Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Fryslân heeft verleend aan Omrin/Afvalsturing N.V. voor een energiecentrale aan de Lange Lijnbaan in Harlingen. In de centrale worden afvalstoffen verbrand. Verder wordt er hogedrukstoom geleverd aan de warmtekrachtcentrale van Frisia Zout die daarmee elektriciteit produceert. Niet alleen de stichting Afvaloven Nee en de Waddenvereniging, maar ook Omrin komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens de stichting en de vereniging heeft het provinciebestuur onvoldoende rekening gehouden met de aanwezigheid van de Waddenzee in de buurt van de energiecentrale. De uitstoot van schadelijke stoffen zou leiden tot nadelige gevolgen voor de Waddenzee. Ook vrezen zij voor geluidsoverlast en geurhinder. Omrin is het niet eens met de eisen die in de vergunning worden gesteld aan de uitstoot van zoutzuur en zwaveldioxide. De zitting gaat ook over de vergunning die het dagelijks bestuur van het Waterschap Friesland heeft verleend aan Omrin voor het lozen van huishoudelijk afvalwater en bedrijfswater - via de rioolwaterzuiveringsinstallatie van Harlingen - op het Van Harinxmakanaal. Een inwoner van Witmarsum komt tegen de lozingsvergunning in beroep. Hij vreest onder meer dat de zware metalen uit de schoorsteen door de zwaartekracht en het hemelwater in het kanaal terechtkomen. (zaaknummer 200900542/1 en 200900862/1) Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van 's-Hertogenbosch heeft opgelegd aan Wheely Wear en Wheely Care vanwege het gebruik van twee garageboxen aan de Aartshertogenlaan in 's-Hertogenbosch. In de garageboxen worden motoren gerepareerd en motorkleding verkocht. Ook repareren zij daar motoren. De rechtbank in 's-Hertogenbosch heeft in augustus van dit jaar een eerder beroep van de bedrijven tegen de dwangsom ongegrond verklaard. Tegen die uitspraak zijn zij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de dwangsom voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200907266/2)

14.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Hilversum heeft verleend voor de aanleg van een aantal wegen en fietspaden in het Noordwestelijk Villagebied in Hilversum. Een inwoner van de gemeente is het niet eens met deze wegen en paden, omdat ze voor een deel over zijn grond lopen. Daarom is hij in hoger beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoekt hij de vrijstelling voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200907065/2)

14.00 uur

Zitting over de vaststelling door provinciale staten van Noord-Brabant van de 'Partiële herziening streekplan Noord-Brabant 2002, concrete beleidsbeslissing N284 Hapert'. Deze beslissing maakt de omlegging van de N284 mogelijk. De weg wordt onder meer omgelegd om het Kempisch Bedrijvenpark beter bereikbaar te maken. De stichting Lucht voor Hapert, de Milieuvereniging Bladel en de Brabantse Milieufederatie vrezen voor verslechtering van de luchtkwaliteit. Zij vinden dat de onderzoeken naar de luchtkwaliteit niet deugen. De zitting gaat ook over de vaststelling door de gemeenteraad van Bladel van het bestemmingsplan 'Kempisch Bedrijvenpark 2008' en het exploitatieplan 'Kempisch Bedrijvenpark 2008'. Het bestemmingsplan maakt een nieuw bedrijventerrein mogelijk. De stichting, de milieuvereniging en de milieufederatie zijn van mening dat de gemeenteraad een milieueffectrapportage (MER) had moeten opstellen om de gevolgen voor het milieu in kaart te brengen. Ook zijn zij bang voor verslechtering van de luchtkwaliteit door de komst van het bedrijventerrein. Verder zouden het landschap en de natuur worden aangetast. Tegen alle besluiten zijn zij in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan verzoeken zij de Raad van State de besluiten voorlopig te schorsen. (zaaknummer 200806151/7 en 200901350/5)