Kema


KEMA verricht officiële opening van ultramodern Hoogspanningslaboratorium.

Het grootste commercieel geëxploiteerde hoogspanningslaboratorium ter wereld

Arnhem, 15 oktober 2009 - KEMA heeft officieel de deuren van zijn nieuwe Hoogspanningslaboratorium in Arnhem geopend. De opening viel samen met het KEMA Congres 2009 - een door KEMA georganiseerde besloten bijeenkomst van koplopers in de energiesector - en werd gevierd met de plechtige onthulling van een speciaal voor de gelegenheid ontworpen standbeeld door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koningin in Gelderland.
HVL Opening
Tijdens deze gedenkwaardige gelegenheid werd het lab geopend voor klanten wereldwijd. Het nieuwe Hoogspanningslab zal dienstdoen als onafhankelijk laboratorium voor het testen en certificeren van hoog- en middenspanningscomponenten die in de elektriciteitsinfrastructuur worden gebruikt. Vanuit dit lab zal KEMA typetest certificaten en testrapporten uitgeven voor het testen van kabels, kabelaccessoires, isolatoren, voedingstransformatoren, instrumenttransformatoren, GIS, schakelinrichtingen, panelen en andere componenten.

"Ons nieuwe, ultramoderne hoogspanningslaboratorium is het grootste commercieel geëxploiteerde hoogspanningslab ter wereld," aldus Peter Bus, directeur van KEMA's T&D Testing Services. "De verwachting is dat het lab een belangrijke rol zal spelen in het strategische beslissingsproces van bedrijven wereldwijd met het oog op hun infrastructurele ontwikkeling."

Pier Nabuurs, Directeur van KEMA, opende de plechtigheid door de gasten en collega's te bedanken die vanuit de hele wereld speciaal voor deze gelegenheid aanwezig waren. Charles Groenhuijsen, voorzitter van het KEMA Congres 2009 en Jeremy Rifkin, hoofdspreker, gaven een overzicht van de ontwikkelingen die eerder vandaag hadden plaatsgevonden, waaronder de bijeenkomsten en diepgaande gesprekken die werden gevoerd over de toekomst van de energiesector met betrekking tot systeemtoepassingen, het elektriciteitsnet en testpraktijken.

Voorafgaande aan de indrukwekkende onthulling van het standbeeld, dat werd opgeluisterd door een optreden van dansers en musici op stelten, sprak Cornielje de aanwezigen toe, waarbij hij vooral de aandacht richtte op toekomstige uitdagingen en de ophanden zijnde G20-top in Kopenhagen. Na enkele weloverwogen opmerkingen over de overgang naar andere vormen van energiegebruik en de gevolgen hiervan voor Nederland en KEMA, kaartte hij de mogelijkheden van het nieuwe lab aan en de positieve impact op de regio.