Gemeente Breda

Regionale inspanning âvoortijdig schoolverlatenâ in West-Brabant werkt

Dit is een gezamenlijk persbericht van ROC West-Brabant en Gemeente Breda

De gezamenlijke inspanning van 18 West-Brabantse gemeenten en vele vmbo-scholen en ROCâs om voortijdig schoolverlaten in deze regio terug te dringen werkt. De jaarlijkse telling van leerlingen en studenten in oktober wijst uit dat afgelopen jaar het aantal vroegtijdig schoolverlaters in West-Brabant met 15% is gedaald. De gezamenlijke werkwijze van scholen en gemeenten, met Gemeente Breda en ROC West-Brabant als contactpartijen, heeft in één jaar tijd het aantal vroegtijdig schoolverlater flink teruggebracht. Dat sterkt de partijen om de ingeslagen weg verder te volgen.

Â

Samenwerking werkt

âDie 15% is ver boven het doel dat we ons afgelopen jaar hebben gesteld om het aantal vroegtijdig schoolverlaters met 10% te verminderen. Dit zegt veel over de intensieve samenwerking die gemeenten, vmbo-scholen en ROCâs hebben opgestart. Een jaar terug telde onze regio nog 2250 vroegtijdig schoolverlaters. Dat was voor mij het moment om de partijen bijeen te roepen. We hebben intenties naar elkaar uitgesproken. Daar is het niet bij gebleven, want de handen zijn daadwerkelijk uit de mouwen gestoken.â aldus de heer Snier, wethouder Onderwijs van Breda en aanspreekpunt namens de gemeenten. âDe gezamenlijke aanpak werkt en dat is goed voor de toekomst van de West-Brabantse jeugdâ.

Â

Analyse biedt inzicht

De in maart dit jaar gepubliceerde cijfers van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen hebben ten onrechte de indruk gewekt dat de regio West Brabant slecht zou scoren als het gaat om het terugdringen van het aantal voortijdig schoolverlaters.

âMaar een grondige analyse van de cijfers Vroegtijdig SchoolVerlaters (VSV) bij het ROC West-Brabant, maakte snel veel duidelijk. Het uitvalcijfer dat wij zelf constateerden bleek namelijk sterk af te wijken van de cijfers die het Ministerie van OCMW ons doorgaf. Na onderzoek bleken we bij ROC West-Brabant het getal van 1600 VSV-ers terug te kunnen brengen tot 900. En bij die 900 worden ook kinderen geteld die niet zijn uitgevallen maar bijvoorbeeld zijn overgestapt naar een particuliere school, wat niet geregistreerd wordt. Natuurlijk zijn het er nog altijd 900 teveel. Het betreft immers kinderen en jongeren met een bijzondere problematiek waar wij als scholen heel dicht om heen moeten gaan staanâ, vertelt de heer Bos, lid van de Raad van Bestuur ROC West-Brabant en aanspreekpunt namens de diverse scholen.

Â

Projecten

Het afgelopen jaar is een tiental projecten opgestart met behulp van subsidies. Zo heeft de provincie Noord-Brabant onlangs een bedrag van ⬠600.000,00 verleend om de beroep- en loopbaanoriëntatie voor vmbo en mbo te verbeteren. Het ROC West-Brabant heeft hiervoor een lector aangesteld om onderzoek te verrichten voor de hele regio. Op basis van de resultaten van dat onderzoek worden activiteiten ontwikkeld die vmbo-ers en mbo-ers moeten helpen om in een vroegtijdig stadium te ontdekken waar hun talenten en interesses liggen en om hun beleving van de beroepspraktijk zo dicht mogelijk bij de realiteit te brengen. Een beter keuzetraject op het vmbo moet leiden tot de juiste verwachtingen van een mbo-opleiding en daarmee tot minder voortijdig schoolverlaten.

Vanuit West-Brabant en de verschillende gemeenten is een subsidie beschikbaar gesteld om de problematiek aan te pakken. Hiermee is onder andere het project âTransfercoachesâ bekostigd: vmbo-docenten begeleiden âhunâ 1e jaars leerlingen in het mbo. Ze helpen de leerlingen bij keuze en overgang naar het mbo. Ook ondersteunen ze de mbo-docenten als leerlingen speciale zorg nodig hebben. De regio ontvangt voor de komende twee jaar opnieuw ⬠1,8 miljoen van ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en Jeugdzorg voor continuering van de opgestarte projecten en nog eens ⬠1,7 miljoen voor het opstarten van nieuwe initiatievenvoor hulp aan âoverbelaste jongerenâ. Dat zijn jongeren die beschikken over de cognitieve vermogens om een startkwalificatie te halen, maar door omstandigheden zoals problemen in hun (thuis)omgeving toch dreigen af te haken.

Â

De gezamenlijke werkwijze van scholen en gemeenten, met Gemeente Breda en ROC West-Brabant als contactpartijen, heeft in een jaar tijd tot concrete en gesubsidieerde activiteiten geleid. De VSV-cijfers zijn na een jaar aantoonbaar gedaald. De partijen gaan door met de samenwerking voor een goede toekomst van alle West-Brabantse jeugd.

Â

Breda, 15 oktober 2009