D66

donderdag 15 oktober 2009

Balkenende moet Berlusconi aanspreken op persvrijheid

D66-leider Alexander Pechtold wil dat het kabinet in Brussel aandringt op een veroordeling van Italië wegens het schenden van de persvrijheid. Premier Berlusconi van Italië heeft een zodanige grip op de media dat de in Europese verdragen vastgelegde persvrijheid in het gedrang komt.

Staatsmedia

Premier Berlusconi heeft zelf een groot media imperium en daarnaast heeft hij als premier ook invloed op de staatsmedia. Hierdoor ontstaat een zeer grote machtsconcentratie in het medialandschap. Mediawaakhond Reporters without Borders overweegt Berlusconi als eerste Europese leider op de lijst van Predators of Press Freedom te zetten.

Burgerrecht

Pechtold wil dat Europese burgerrechten worden beschermd door de Europese Commissie: Persvrijheid is een burgerrecht dat is vastgelegd in Europese Verdragen. Ik wil dat de Europese Unie dat recht net zo streng handhaaft als bijvoorbeeld Commissaris Kroes de marktregels.

Europees Parlement

In het Europees Parlement dient D66-fractievoorzitter Sophie in t Veld ook een voorstel in om Italië op de vingers te tikken. CDA en PVV probeerden een debat tegen te houden, maar In t Veld kreeg een nipte meerderheid.