Groen!

Groen! vraagt onderzoekscommissie BAM

door Dirk Peeters (Vlaams parlementslid) op 15 oktober 2009 in "Mobiliteit en verkeersveiligheid", "Ruimtelijke ordening en stedelijkheid"

Los van de uitslag van het referendum over het Bam-tracé zondag wil Groen! in het Vlaams parlement een onderzoekscommissie oprichten die de werkzaamheden van BAM grondig onderzoekt. Dit zowel op het vlak van (non-)communicatie, klachtbehandeling, dossieropmaak, en gemaakte beleidskeuzes. BAM is tenslotte een verlengstuk van de overheid en werkt met geld van de belastingsbetaler. De fouten die gemaakt werden, zijn zeer duur, tijdrovend, slecht voor het vertrouwen en mogen zich dus niet nog eens herhalen.

De actiegroepen hebben het referendum afgedwongen en dat strekt hen tot eer want in de aanloop naar het referendum is het ganse dossier van de Oosterweelverbinding en de Lange Wapper in een stroomversnelling gekomen. Pas vanaf dan zijn de alternatieven volwaardig naar boven gekomen en in de openbaarheide gebracht.

De volksraadpleging in Antwerpen van zondag a.s. maakt pijnlijk duidelijk dat wat nu een einde van een proces is, eigenlijk slechts het begin had mogen te zijn. De bouwaanvraag van BAM is allesbehalve klaar en onvolledig: denk maar aan de viaducten in Merksem/Deurne en het tunnelalternatief van ARUP/SUM moet nog verder onderzocht worden.

De ervaring en de praktijk leren ons dat wanneer vroeg in een besluitvormingsproces inspraak wordt georganiseerd het dossier meestal sneller en met minder "accidents de parcours" kan afgewerkt worden. Bovendien kan er dan ook veel vlugger een groter draagvlak worden bereikt. Indien er geluisterd wordt natuurlijk...

BAM heeft er nu eens letterlijk alles aan gedaan om net niet te hoeven communiceren. Duur betaalde bureaus kregen niet de juiste informatie en moesten dan maar een mistgordijn optrekken en de Antwerpenaar aan het lijntje houden. Dat allemaal onder het mom van draagvlak creëren. Communicatie werkt maar als ze verhelderend is.

Naast de ronduit slechte communicatie kunnen er nog veel meer vragen worden gesteld over de handelswijze van BAM. Van meet af aan werd een tunnel voorgesteld als onhaalbaar en onbetaalbaar, zonder veel motivatie en zonder onderzoek. Te pas en te onpas wordt er gedreigd met torenhoge schadeclaims die Noriant zou indienen maar die zijn tot nu toe nergens bedongen. Voorstanders doen het steeds overkomen alsof een neen tegen de Lange Wapper betekent dat de andere projecten (tramlijnen, fietsverbindingen, autoluwe binnenstad, bruggen over Albertkanaal) niet zouden kunnen doorgaan enz..

Dirk Peeters (Groen!): "We zijn dit circus beu. Of de uitslag zondag nu voor of tegen de Lange Wapper is, in de beide gevallen blijft er nog veel werk te leveren. Na dit onderzoek moet Vlaanderen zich ook wapenen om de fouten van BAM in de toekomst niet nog eens te herhalen. Hiervoor kan er best een parlementaire onderzoekscommissie opgestart worden. Groen! dient hiervoor alvast een motie in."

Contact: Dirk Peeters -
Deel Deel
Dirk Peeters

Vlaams Volksvertegenwoordiger