MBO raad

Slotdag 6-Daagse: de toekomst van het mbo

15-10-2009 - De slotdag van de 6-Daagse Beroepsonderwijs staat vandaag in het teken van de toekomst van het beroepsonderwijs. Zo is het rapport 'Kiezen en delen'gepresenteerd. Dit rapport vormde tevens de aanleiding voor de conferentie 'Toekomst van het beroepsonderwijs'.

In Den Haag debatteerden donderdag 15 oktober kopstukken uit de politiek, het bedrijfsleven en beroepsonderwijs met elkaar over de toekomst van het mbo. Het rapport en de conferentie moeten leiden tot een position paper over het beroepsonderwijs dat de MBO Raad zelf opstelt.

Het rapport 'Kiezen en delen, beleidsopties voor een toekomstbestendig mbo' is in opdracht van de MBO Raad opgesteld door het Kenniscentrum Beroepsonderwijs Arbeidsmarkt (KBA) in samenwerking met de Universiteit van Nijmegen.

De MBO Raad heeft dit onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren omdat de brancheorganisatie het tijd vond om het beroepsonderwijs kritisch tegen het licht te houden en te bekijken of het beroepsonderwijs voldoende 'toekomst proof' is.

Het huidige mbo-stelsel dateert van midden jaren negentig. Toen kwamen de Wet educatie beroepsonderwijs (WEB), de roc's, aoc's en vakinstellingen tot stand.

Optimaliseren kwaliteit
Het rapport 'Kiezen of delen' laat zien dat het mbo zich voor een vijftal tijdloze kernopgaven geplaatst weet. Optimalisering van de kwaliteit, het vergroten van het maatschappelijk rendement, het optimaliseren van de aansluiting tussen mbo-4 en het hbo, op- en omscholing van de beroepsbevolking (Leven lang Leren) en intensivering van de samenwerking met het bedrijfsleven.

Beleidsopties
In het rapport leggen de KBA-onderzoekers het mbo beleidsopties voor die het mogelijk maken de kernopgaven met maximaal rendement in te vullen.

Tijdens het congres kregen de debaters uit politiek, bedrijfsleven, beroepsonderwijs verschillende beleidsopties in de vorm van stellingen voorgelegd.

Deelnemers aan de debatten waren onder anderen: Bernard Wientjes (VNO NCW), Loek Hermans (MKB-Nederland), Doekle Terpstra (HBO-raad), Jack Biskop (CDA), Staf Depla (Pvda), Jasper van Dijk (SP), Ineke Dezentjé Hamming (VVD), Hans Spigt (VNG en wethouder), Geerten Geerts (voorzitter Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs) en mbo-bestuurders Coen Free, Renata Voss en Berend Kamphuis.

Zij debatteerden onder meer over samenwerkig onderwijs en bedrijfsleven, associate degree en marktwerking in het onderwijs. Op de website van de 6-Daagse Beroepsonderwijs kunt u binnenkort een video-verslag van de conferentie bekijken.