Gemeente 's-Hertogenbosch

15-10-2009
College wil stadspas invoeren

De fractie van Groen Links heeft eerder een initiatiefvoorstel ingediend om de mogelijkheden van een stadspas te onderzoeken. De gemeente heeft nu een onderzoek laten verrichten naar de mogelijkheden van een stadspas en die van twee alternatieve instrumenten: een geld-terug-regeling en het vernieuwen van de huidige participatieregeling. Het college heeft gekozen voor het invoeren van een stadspas, een herkenbaar en duidelijk instrument waarmee mensen met een laag inkomen nu meer mogelijkheden krijgen deel te nemen aan allerlei activiteiten. Deze stadspas wordt beschikbaar gesteld aan mensen met een inkomen tot 110% van het minimum.

In de toekomst is het ook te overwegen of deze pas voor alle inwoners verkrijgbaar is, voor de hogere inkomens tegen betaling. Welke activiteiten onder de stadspas gaaj vallen wordt nog nader onderzocht maar te denken valt aan kortingen op bibliotheek, musea, sportclubs, theater, dagtochten of openbaar vervoer. Organisaties in de stad kunnen hieraan ook hun medewerking verlenen door gratis toegang of korting aan te bieden.

Participatie hoog op de agenda
Er is een groot verschil tussen participatie van mensen met een laag inkomen en mensen met een hoger inkomen. Uit onderzoek in de gemeente blijkt dat mensen met een laag inkomen minder sporten en minder vaak culturele activiteiten of voorstellingen bezoeken. Er is eenvoudigweg niet genoeg geld om dingen te kopen of sociale activiteiten te ondernemen. In de samenleving waarvan zij deel uitmaken is dat echter wel "gewoon".

Rondkomen van weinig geld belemmert mensen volwaardig mee te doen in de samenleving. Het leidt tot sociale uitsluiting. De gemeente wil sociale uitsluiting zo veel mogelijk tegengaan en heeft participatie van haar burgers al jaren op de agenda staan.