Gemeente 's-Hertogenbosch

15-10-2009
College moet keuzes maken

College stelt opdrachten welzijnsinstellingen vast Het college stelt de opdrachten vast waarmee de subsidie aan de grote welzijnsinstellingen worden verleend. Het gaat om Stichting Juvans, Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO), Novadic-Kentron, Koning Willem 1 College (KWIC), Reinier van Arkel en Welzijnsonderneming Divers. Eerder stelde de raad de opdrachtformuleringen vast, op basis waarvan de genoemde instellingen offertes hebben uitgebracht. De opdrachten zijn het resultaat van onderhandelingen die de gemeente met de instellingen heeft gevoerd.

Belangrijk gegeven is dat de gemeente voor 2010 evenveel geld heeft gereserveerd als voor 2009. Dit terwijl een aantal instellingen te maken hebben met CAO-verplichtingen en een loonstijging van 3,5%. Daardoor moest op een totaalbedrag van circa 20 miljoen euro voor ruim EUR 700.000 oplossingen worden gevonden. Gelukkig heeft de gemeente onverwacht EUR 168.000 extra van het Rijk ontvangen voor maatschappelijke opvang, verslavingszorg en OGGZ. Het college heeft de instellingen gevraagd belanghebbenden te informeren. De opdrachtverstrekkingen worden definitief met het vaststellen van de begroting 2010.

Keuzes maken
De keuzes zijn zoveel mogelijk gemaakt op basis van inhoudelijke criteria, de zogenaamde kaasschaafmethode is beperkt gehanteerd. Er is prioriteit gegeven aan:

* dienstverlening aan kwetsbare groepen (multiprobleemgezinnen, ouderen, dak- en thuislozen, mensen met beperkingen);
* inzet in aandachtsgebieden en bestrijden van overlast (ambulant jongerenwerk);

* basisvoorzieningen in de opvang en zorg (dag- en nachtopvang voor verslaafden en dak- en thuislozen, steunpunten mantelzorg en vrijwilligerswerk).

Voor deze opdrachten wordt het budget voor de geoffreerde uren verstrekt. Om dit te kunnen betalen zijn andere opdrachten naar beneden toe bijgesteld of geschrapt. Voorbeelden hiervan zijn:
* er komt geen opdracht voor de stedelijke kindervakantieweek in de Brabanthallen. Hierdoor kan het kindervakantiewerk in de wijken op peil blijven en wordt niet gekort op het kinder- en jongerenwerk in de aandachtsgebieden;

* verder is ervoor gekozen dat Divers minder uren ondersteuning biedt bij aan vrijwilligers, bewoners die buurt/wijkactiviteiten organiseren, zelforganisaties en buurtouders, zonder dat de activiteiten in gevaar komen.

* de opdracht aan SMO voor De Stroom (een inloopvoorziening voor ex-dak en thuislozen) wordt ingetrokken. Er zijn voldoende andere inloopvoorzieningen (het Inloopschip, het Pastoraal Uitzendburo, Zelfkrant) voor deze doelgroep. De groep van vijftien mensen die activiteiten bijwoont in De Stroom leidt SMO toe naar andere activiteiten, zoals het sociaal cultureel werk.

Nieuwe financieringsbronnen
Het college maakt waar het kan gebruik van nieuwe financieringsbronnen. Het Participatiebudget maakt ontschotting mogelijk en biedt daarmee ruimte aan bestaande activiteiten, zoals de Ouder-Kind-Centra, Kei-educatie en activiteiten op het terrein van volwasseneneducatie. Verder worden instellingen nog meer dan voorheen gestimuleerd om gebruik te maken van de AWBZ-financiering. Dit geldt voor 't Tij bij SMO en de ambulante woonbegeleiding bij Novadic Kentron.