Gemeente Medemblik

Speelruimteplan in ontwikkeling

Gemeente Medemblik is bezig met het ontwikkelen van een speelruimteplan. Op basis van onderzoek, inventarisatie en het inwinnen van informatie wordt in het plan aanleg, beheer en onderhoud van de speelvoorzieningen beleidsmatig onderbouwd. Het speelruimteplan gaat over de speelruimte voor kinderen, jeugd en jongeren.

Hutten bouwen, verstoppen en leren over de natuur Het bijzondere van het speelruimteplan is dat er niet alleen gekeken wordt naar de speelplekken in de reeds aanwezige speelruimte. Er wordt ook gekeken naar de openbare ruimte, bijvoorbeeld het groen speelt een belangrijke rol. Dat is geen formele speelplek, maar wel nodig voor het bouwen van hutten, verstoppen en leren over de natuur. Als de wegen veilig zijn dan spelen kinderen gemakkelijker en meer in de informele speelruimte. Dit is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen.

Favoriete speelmogelijkheden
Om inzicht te krijgen in de wensen van de belangrijkste gebruikers van de speelruimte is in de eerste week van oktober een KinderKlankBord gehouden. Kinderen van basisscholen in gemeente Medemblik is gevraagd om een enquête in te vullen. Via deze enquête heeft ieder kind zijn top tien van favoriete speelmogelijkheden aangegeven. Aan alle bovenbouwklassen is gevraagd om een plattegrond te maken van de buurt waarin ze wonen en aan te geven waar gevaarlijke, leuke, spannende en minder leuke speelruimte is. Enkele kinderen hebben vervolgens samen met een medewerker van het ingenieursbureau, die het speelruimteplan opstelt, rondwandelingen gemaakt in verschillende buurten. Wethouder Louw Jan Zwagerman nam op 6 oktober ook deel aan een rondwandeling samen met leerlingen van OBS De Kraaienboom uit Benningbroek. De kinderen vertelden over hun leuke en minder leuke speelplekken.

Gesprekken met jongerenwerkers en politie moeten inzicht geven in de tekorten, kansen en mogelijkheden die er voor de jongeren zijn. Verder wordt informatie ingewonnen via de buurt-, wijk-, en dorpsverenigingen. De resultaten van de enquête, gesprekken en rondwandelingen geven tevens een beeld van welke speelmogelijkheden voor de kinderen belangrijk zijn. Dit is weer van belang bij het verwijderen, verplaatsen, herinrichten en nieuw aanleggen van speelruimte.

Informatie
Nadere informatie over het speelruimtebeleid en de werkwijze kunt u krijgen bij de heer Gerben Konijn, gemeente Medemblik, tel: (0229) - 54 81 43, e-mailadres: gerben.konijn@medemblik.nl. Of u kunt contact opnemen met OBB Ingenieursbureau, de heer Wilmar Vlaskamp, tel: (0570)
- 61 60 05, e-mailadres: wilmar@OBB-Ingenieurs.nl.