Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


15 okt 2009

Gemeenten werken samen tegen georganiseerde misdaad

De gemeente Haarlem heeft het Regionaal Convenant Geïntegreerde Decentrale Aanpak Georganiseerde Misdaad ondertekend. Op basis van dit convenant wordt regionaal informatie gedeeld tussen overheden om de georganiseerde misdaad aan te pakken.

Het Haarlemse convenant heeft betrekking op de regio Amsterdam-Amstelland, Kennemerland, Noord-Holland Noord en Zaanstreek-Waterland. Alle gemeenten die deelnemen aan het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Noord-Holland (RIEC-NH) krijgen het convenant aangeboden ter ondertekening. Het is de bedoeling dat de deelnemende gemeenten het convenant eind oktober allemaal ondertekend hebben.

Ook Delfzijl zet een nieuwe stap in de strijd tegen de georganiseerde misdaad. De gemeente stemt in met deelname aan het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum Noord-Nederland (RIEC Noord).

Samenwerkende partners
Op basis van dit convenant wordt onder meer informatie gedeeld tussen overheden om de georganiseerde misdaad aan te pakken. Samenwerkende partners in het RIEC zijn gemeente, politie, Openbaar Ministerie, provincie, Belastingdienst, Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst
- Economische controledienst (FIOD-ECD) en Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD).

Werkwijze RIEC's
In Nederland zijn er in totaal elf RIEC's. Per RIEC worden de prioriteiten van werkzaamheden van het RIEC vastgesteld door de lokale driehoek (politie, Openbaar Ministerie en burgemeester). Deze elf RIEC's ondersteunen de geïntegreerde aanpak op regionaal niveau om de georganiseerde misdaad effectief te bestrijden. De strafrechtelijke opsporing en vervolging sluiten hierbij aan op preventieve en bestuurlijke handhavende maatregelen.

De RIEC's moeten ten eerste voorkomen dat criminelen door de overheid worden gefaciliteerd, ten tweede voorkomen dat er vermenging ontstaat tussen onder- en bovenwereld en ten derde economische machtsposities doorbreken die zijn opgebouwd doormiddel van op criminele wijze vergaard kapitaal.