Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


15 okt 2009

Aanscherping uitsterfbeleid coffeeshops in Arnhem

De gemeente Arnhem wil de overlast in de wijken Klarendal en Sint Marten sneller en verder terugdringen. De maatregelen die de Arnhemse burgemeester Paulien Krikke voor ogen heeft, zijn vooral gericht op de overlast van vijf coffeeshops in deze wijken.

Uitsterfbeleid en strengere handhaving
Zo het zogenoemde uitsterfbeleid wordt aangescherpt. Op dit moment zijn er in Klarendal en Sint Marten, ondanks het al elf jaar bestaande uitsterfbeleid, nog steeds vijf coffeeshops gevestigd. Twee coffeeshops is hier het maximum. De aanscherping houdt in dat de exploitatievergunning bij overtreding van de coffeeshop criteria vervalt.

Ook is er inmiddels een nieuwe handhavingstabel. Een handhavingstabel omschrijft elke sanctie die hoort bij een overtreding van de regels. Deze nieuwe tabel is strenger. In tegenstelling tot vroeger, leidt bijvoorbeeldde verkoop van softdrugs aan jongeren direct tot sluiting van de coffeeshop.

Extra bevoegdheden voor de burgemeester
In het kader van de wet 'Maatregelen bestrijding voetbalvandalisme en ernstige overlast', die vermoedelijk binnen enkele maanden in werking treedt, krijgt de burgemeester de bevoegdheid om een langdurig gebieds- of groepsverbod op te leggen aan personen die structureel ernstig overlastgevend gedrag in de openbare ruimte veroorzaken. Burgemeester Krikke zal niet aarzelen van deze bevoegdheid gebruik te maken als de politie constateert dat bepaalde personen en groepen in de omgeving van de coffeeshops structureel overlastgevend gedrag veroorzaken.

Gestructureerd toezicht op coffeeeshops
Ook wordt het aantal politiefunctionarissen dat toezicht houdt op de coffeeshops uitgebreid en worden handhavers van de gemeente belast met het toezicht op de coffeeshops. Deze toezichthouders stemmen hun controles af. Het gestructureerd houden van toezicht heeft een sterk preventief effect.