Gemeente Bussum

Begroting 2010: Bussum houdt lasten laag

Burgemeester en wethouders van Bussum hebben op 8 oktober jl. de Programmabegroting 2010 aangeboden aan de gemeenteraad. Ondanks de internationale economische crisis presenteert het college een sluitende begroting waarmee de voorgenomen ambities uit het college- en raadsprogramma 2006-2010 gerealiseerd worden. Tegelijkertijd blijft de lastenstijging voor de inwoners en ondernemers tot een minimum beperkt.Â

Â

Nieuw beleid

Met de begroting 2010 wordt bovendien circa ⬠280.000 extra uitgetrokken voor nieuw beleid. Dit bedrag is onder meer bestemd voor het extra nachtelijk toezicht op de horeca, de promotie van Bussum (citymarketing), kunst in de openbare ruimte, het uitbreiden van het aantal plaatsen voor- en vroegschoolse educatie (VVE) en het aantal schakelklassen. Daarnaast wordt er geld vrijgemaakt voor duurzaamheid, activiteiten voor jongeren en het verder uitbouwen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Ook wordt er extra geïnvesteerd in het minimabeleid ter ondersteuning van kinderen (sport, cultuur en computers).

Bussumse lastendruk

In deze internationale economische crisis worden de inwoners van Bussum zoveel mogelijk ontzien. De Bussumse lastendruk ligt iets onder het landelijk gemiddelde, en behoort tot de laagste van de regio. In 2010 is er sprake van een geringe stijging. Het rioolrecht blijft gelijk, de OZB stijgt met slechts 0,1% en bij de afvalstoffenheffing
1%. Daarnaast vervalt een deel van de eenmalige korting. Per saldo is er hierdoor sprake van een stijging van circa 2%.

Â

College- en raadsprogramma

Het college is trots op dit resultaat. Met de begroting 2010 is het ondanks de economische crisis goed gelukt het college- en raadsprogramma te realiseren. Dit goede resultaat wordt gerealiseerd doordat de uitgangspositie van Bussum goed is: een structureel sluitende begroting, een goede vermogenspositie, kostendekkende tarieven met lage lasten voor bewoners en bedrijven. De onzekere situatie in de (economische) wereld betekent dat het college, ondanks dit mooie resultaat, alert blijft. Factoren van buitenaf, zoals Rijksbeleid en de ontwikkeling van de werkloosheid worden actief gevolgd.

Â

Commissies

De Programmabegroting 2010 wordt op 13, 14 en 15 oktober besproken in de reguliere raadscommissies Welzijn, Ruimte, Bestuur en Middelen. Deze commissies starten om 20.00 uur. Op 2 november om 19.30 uur staat de Programmabegroting 2010 op de agenda van de gemeenteraad voor besluitvorming. De vergaderingen zijn openbaar en vinden plaats in het gemeentehuis op Brinklaan 35.

Â

Begrotingsbijlage

Na besluitvorming van de gemeenteraad over de programmabegroting zal in de Bussumse Krant van 12 november de begrotingsbijlage verschijnen. Hierin wordt in vier paginaâs aan de inwoners uitgelegd welke gevolgen deze begroting voor hen en hun gemeente in 2010 en verder zal hebben.