Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Ouders verrast door JeugdKansenZone

Er was geen school woensdagmiddag. En toch was het heel druk op het schoolplein van basisschool De Kubus aan de Heindijk in IJsselmonde. Hiphop, spelletjes, boksen, lekkere hapjes en veel informatiestands: dat alles vormde op dit plein de afsluiting van de JeugdKansenZone-dagen. Drie dagen lang konden ouders, jongeren en kinderen op verschillende plekken in IJsselmonde kennismaken met organisaties die kinderen, jongeren en hun ouders kunnen ondersteunen. Pact op Zuid was één van de partijen die deze dagen mogelijk maakten.

Cursus opvoedingsondersteuning
Veel aandacht ging uit naar opvoedingskwesties. Maar zoals portefeuillehouder Nurten Karisli aangaf tijdens het driedaagse spektakel: Voorzieningen kunnen nog zo goed zijn, de ouders zijn als eerste verantwoordelijk voor de opvoeding. In dit verband wees zij op de cursus Opvoedingsondersteuning die op initiatief van de deelgemeente beschikbaar is voor iedereen die er gebruik van wil maken.

Deze drie JKZ-dagen waren trouwens ook een prima aanleiding voor de deelnemende organisaties om elkaar beter te leren kennen. Het mes sneed dus aan twee kanten. Veel organisaties van Jongerenwerk IJsselmonde tot welzijnsorganisatie Perspect toonden wat zij in huis hadden. En dat is veel. Ouders en kinderen waren soms merkbaar verrast dat er zoveel mogelijkheden in hun buurt waren.

Bivri nu ook op Hyves
Tijdens deze drie JKZ-dagen waren er drie evenementen die de komende jaren de ondersteuning van kinderen, jongeren en ouders extra krachtig maken. Dat was maandag allereerst het open huis van de jongerenvoorziening in trefpunt De Focus in de Beverwaard. Portefeuillehouder Nurten Karisli onthulde de naam: Talenthouse Bivri. Bivri is straattaal voor Beverwaard. Nog een onthulling: Bivri lanceerde meteen ook een speciale Hyves-pagina
(www.talenthouse-bivri09.hyves.nl) over alles wat er in Bivri is te doen. Beretrots waren de jongeren op hun nieuwe onderkomen in de Beverwaard. Met een studio om opnames en cds te maken. Man ik kom hier bijna elke dag, zei de jonge rapper Mikeness.

Alles onder één dak
Op dinsdag ging aan de Groene Tuin het Centrum voor Jeugd en Gezin open. Een groot, mooi en toegankelijk complex voor ouders, kinderen en jongeren. En natuurlijk voor alle organisaties inclusief consultatiebureau en GGD - die iets doen met ondersteuning van jeugd en gezinnen. We hebben nu alles onder één dak. Dit betekent dat we sneller en beter hulp kunnen bieden aan ouders en hun kinderen, legde locatiemanager Marijne Kok aan een nieuwsgierige vader uit.

Jongerenraad
Dinsdagavond namen de jongeren bij wijze van spreken zelf het heft in handen. Die avond werden in de Raadzaal van IJsselmonde tien jongeren geïnstalleerd in de Jongerenraad van IJsselmonde. Deze jongeren gaan de deelraadsleden en het dagelijks bestuur gevraagd en ongevraagd adviseren over zaken die voor jongeren van belang zijn.

Ik verwacht dat met jullie inzet IJsselmonde nog aantrekkelijker wordt voor jongeren, zo hield portefeuillehouder Nurten Karisli de tien jongerenraadsleden voor. Op Heba Rustom (17) kan ze dan in ieder geval rekenen. Ik wil echt wat betekenen voor IJsselmonde. Volwassenen denken niet zoals jongeren. Dus is het belangrijk dat naar onze stem wordt geluisterd.

Speeltuin-watchers
Dat luisteren naar jongeren begint trouwens al jong in IJsselmonde, waar ze ook jeugdambassadeurs hebben. Dat zijn kinderen tot 12 jaar die de deelraad adviseren over wat jonge kinderen graag willen. Tijdens de JKZ-dagen lieten ze flink van zich horen. Als een speeltuin niet veilig is, gaan wij dat met de deelgemeente bespreken, legde jeugdambassadeur Vida Vassehghi in Lombardijen uit aan Jörgen van 5, die gevat reageerde met: Mag ik dan nu een snoepje?