Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Goed luisteren

anti-pest campagne

Niet te snel je conclusies trekken, maar eerst goed luisteren. Dat is de rode draad van de drie jongerenprojecten die deze keer in de schijnwerpers staan. Strakke teksten van Elmo en Airton en nieuwe tonen van de Original Music Brassband. Wat heeft een anti-pest campagne met muziek te maken? Alles, want meer verdraagzaamheid begint met goed willen luisteren naar elkaar. Deze drie jongerenevenementen zijn met ondersteuning van YOUR WORLD en deelgemeente IJsselmonde mogelijk gemaakt.

Eerst Talenthouse, dan Popacademie
Ze zijn een stuk zekerder op het podium, articuleren beter en weten hoe je je adem slim kunt gebruiken. We hebben het over Elijah Klas (Elmo, bijna 18) en Airton dos Santos (17). Met steun van de deelgemeente volgen ze in het Talenthouse van Lombardijen een workshop rappen bij de succesvolle Rotterdamse rapper GMB. Met zn tweeën vormen Elmo en Airton het rap-duo KVR. De afkorting staat voor Klokkenluiders van Rotterdam. Elmo: Wij brengen namelijk het geluid van Rotterdam. Dat wil zeggen positieve teksten over de stad en over wat we meemaken. Wat ze meemaken, is trouwens niet altijd even positief. Airton: We zien dingen op straat, zoals dealen en zo. Daar doen we zelf niet aan mee. Wij hebben het goede pad gekozen. We wachten niet passief af, we zoeken de dingen op die ons verder kunnen helpen. Nu zitten ze nog op de middelbare school. Maar straks ze weten het zeker gaan ze in de hoogste versnelling door naar de Popacademie. Ze treden al op en hebben zelfs al een kleine mixtape gemaakt. Airton: We krijgen nu dankzij die workshop het publiek ècht mee. Mijn vader en moeder vonden het prachtig toen ze kwamen kijken en mn zus ging helemaal los.

Communicatiemiddel
Portefeuillehouder Nurten Karisli: Rappen is een communicatiemiddel. In IJsselmonde groeit een mooie verzameling teksten over deze deelgemeente, gezien door de ogen van jongeren. Ik ben blij met Elmo en Airton.

Tegen het pesten
Pesten, daar kun je toch zeker niks aan doen? Die dingen gebeuren gewoon. Nou, dat kun je maar beter niet tegen Hanh Ho Thi zeggen. Deze 20-jarige studente is de laatste tijd hard bezig met het voorbereiden van een anti-pest-campagne in IJsselmonde. Communicatiebureau Nultien180 helpt haar daarbij. Hanh: Ik heb scholen gebeld om te vragen of ze mee willen doen. Twee scholen (Nieuw-Zuid en LMC Zuiderpark) willen dat in principe wel. Ik ben nu een plan-van-aanpak aan het maken. Hoe wil Hanh het pesten aan gaan pakken? Hanh: Ik verzin het niet zelf hoor. Ik haal mn adviezen bij de Landelijke Stichting tegen Zinloos Geweld. Het idee is om vanuit die stichting vier mensen in te zetten die persoonlijk ervaring hebben met pesten. Zij gaan lessen verzorgen op de scholen. Jongeren gaan denk ik beter nadenken als ze horen wat pesten doet bij mensen die worden gepest. We hebben al wel een beetje uitgezocht hoe het zit. Meiden kunnen soms heel gemeen voor elkaar zijn, zo blijkt uit onderzoek. Terwijl jongens vaker fysiek geweld gebruiken bij het pesten. Schoppen en slaan dus. De scholen moeten nog ja zeggen tegen het plan. Maar wellicht rekken we het plan wat op en betrekken we ook ouders van kinderen in dit project. Ouders hebben soms geen idee wat hun kinderen op school allemaal doen. En soms helpen ouders zonder dat ze het weten ook mee aan dat pesten. Bijvoorbeeld doordat ze niet durven of willen samenwerken met mensen van een andere cultuur, aldus Hanh. Is Hanh zelf wel eens gepest? Ja hoor. Dan riepen andere kinderen bijvoorbeeld spleetoog tegen me. En dan riep ik terug dat ze kaaskoppen waren. Meestal hielp dat wel.

Verdraagzaamheid
Portefeuillehouder Nurten Karisli: Ik hoop dat dit project een bijdrage kan leveren aan meer verdraagzaamheid. Kinderen kunnen soms heel hard zijn voor elkaar.

Kenners horen het verschil
Je hebt brassband-muziek voor boven de 18 en brassband-muziek voor onder de 18. De Original Music Brassband van Rouchee Gallant doet het laatste. Mensen onder de 18 spelen een nieuwe stijl. Sneller en strakker. Kenners horen het verschil, weet Rouchee. De Original Music Brassband is nog maar een paar weken jong. Oefenen doen ze elke week in basisschool De Kubus. Met steun van de deelgemeente konden instrumenten worden besteld. Tahiro Cecilia (16) is Rouchees vriend die met alles meehelpt. Tahiro: Eén nummer zit er echt helemaal goed in. Aan de rest wordt nog gewerkt. De groep telt nu acht leden. Maar dat zullen er snel meer worden, vermoeden Rouchee en Tahiro. Mijn ouders steunen me. Ze vinden het cool wat ik doe, vertelt Rouchee. Niet alleen cool, maar ook heel serieus. Want Rouchee is net terug van de notaris waar de band nu officieel als vereniging staat ingeschreven. Dan nemen mensen je eerder serieus als je ergens wil optreden. Een doorbraak zal niet lang op zich laten wachten, zo schatten de twee in. Misschien wel landelijk. Onze droom is om een show van heel hoog niveau te geven. En als het allemaal niet zo goed lukt? Dan worden Tahiro en ik gewoon automonteur, want dat is het vak waarvoor we nu in de schoolbanken zitten.

Onderscheidend
Portefeuillehouder Nurten Karisli: Brassbands zijn echt een trend geworden. Wat ik leuk vind, is dat jongeren binnen deze trend weer elk een eigen geluid willen laten horen om zich daarmee te onderscheiden. De Original Music Brassband is hier een mooi voorbeeld van.