Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

de Zaan!

Huizinga ondertekent overeenkomst Vaart in de Zaan!

Publicatiedatum : 15 oktober 2009

Gisteravond heeft ons algemeen bestuur ingestemd met de overdracht van de Wilhelminasluis aan de provincie Noord-Holland per 1 januari 2010.

Gisteren heeft staatsecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat tijdens een werkbezoek aan Zaanstad haar handtekening gezet onder de bestuurs-overeenkomst voor het project `Vaart in de Zaan!'.

Met deze ondertekening bezegelen het Rijk, de provincie Noord-Holland, de gemeente Zaanstad en het hoogheemraadschap hun samenwerking bij de verbreding en verdieping van de Wilhelminasluis. Afgesproken is dat ook de Wilhelminabrug, de Beatrixbrug en de Zaanbrug worden verbreed.

De Zaan is een belangrijke verkeersader voor de binnenvaart. Daarom wordt de Zaan bereikbaar gemaakt voor de binnenvaart-schepen van de toekomst. Vervoer over water wordt steeds belangrijker, als alternatief voor het vervoer over de weg. Op het water is nog voldoende capaciteit voor het transport van goederen. Zonder verdere maatregelen zal de bevaarbaarheid van de Zaan achterblijven bij de ontwikkelingen van vervoer over water. Door de verbreding van de Wilhelminasluis en de bruggen wordt ook de leefbaarheid in het gebied versterkt . Schepen kunnen straks sneller doorvaren. Bruggen hoeven hierdoor minder lang open te staan.

Afgesproken is dat de partijen gezamenlijk nog eens ruim EUR 61 miljoen betalen. Dit ter aanvulling op de al eerder geïnvesteerde EUR 47 miljoen. Het Rijk neemt EUR 15 miljoen voor zijn rekening, de regio EUR 46 miljoen. Op verzoek van alle partijen neemt de provincie Noord-Holland de regie en zal in 2010 gestart worden met de voorbereidingen.

Gisteravond heeft ons algemeen bestuur ingestemd met de overdracht van de Wilhelminasluis aan de provincie Noord-Holland per 1 januari 2010 en met de bruidsschat van EUR 13,725 miljoen.