TNO

09 oktober 2009

TNO onderzoekt effect van verschillende vergaderopstellingen

Nederland vergadert vierkant verkeerd

Een baropstelling is beter voor de groepseenheid en samenwerking, een huiskamersfeer is optimaal voor gevoelige onderwerpen en de ovale tafel voldoet beter voor veel andere vergaderdoelen. Door de inrichting aan te passen aan het doel van de vergadering wordt er efficiënter, nuttiger en plezieriger vergaderd.

TNO onderzocht het effect van verschillende vergaderopstellingen in afhankelijkheid van het doel van de vergadering. Opvallend resultaat uit dit TNO-onderzoek: de gangbare vierkante vergaderopstelling scoort significant minder goed dan de andere drie onderzochte opstellingen: bar, huiskamer en ovale vergadertafel. De vierkante vergadertafel heeft met name een minder gunstig effect op groepscohesie, betrokkenheid bij de inhoud, aantal mensen in het blikveld, een veilig klimaat en de overlegsfeer.

Vergaderopstelling aanpassen

25% van onze werktijd vergaderen we. Dat doen we vaak in een vierkante vergaderopstelling. En die scoort volgens de test van TNO juist significant minder goed dan de drie andere door TNO onderzochte opstellingen: bar, huiskamer en ovale vergadertafel. Uit eerder TNO-onderzoek was al bekend dat met dezelfde kwaliteit van de besluitvorming en dezelfde resultaten een vergadering een derde korter kan worden door staand te vergaderen. Al met al is er voldoende reden om te pleiten voor verschillende andere opstellingen, waardoor de inrichting passend bij het doel van de vergadering kan worden gekozen en vergaderen efficiënter, nuttiger en plezieriger verloopt.

Groepscohesie

De barkruk-inrichting wordt in het TNO-onderzoek beoordeeld als doelmatig en oplossingsgericht, geschikt voor een innovatief klimaat en goed voor samenwerking en het genereren van ideeën. Dit is belangrijk, want door de toename van het nieuwe werken (meer onderweg en thuis werken) komt de groepscohesie onder druk te staan. Mensen voelen zich minder verbonden met het werk. De juiste vergadertafel kan de groepscohesie gunstig beïnvloeden en dat doet de vierkante vergadertafel niet.

Onderzoeksopzet

Het onderzoek kent twee onderdelen met elk een eigen onderzoeksmethode. Volgens methode 1 beoordeelden 50 studenten met weinig ervaring in vergaderen en 50 medewerkers met veel vergaderervaring foto's van vergaderopstellingen op geschiktheid voor verschillende overlegdoelen en typen overleg.
In methode 2 werden zes groepen van 3 tot 12 ervaren vergaderaars (totaal 114 proefpersonen) naar hun oordeel gevraagd voor- en nadat zij in de verschillende vergaderopstellingen daadwerkelijk hadden vergaderd.

Boek

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het boek `Aangetoonde effecten van het kantoorinterieur' dat op 15 oktober verschijnt bij Kluwer, Alphen aan den Rijn (ISBN 978 90 13068405). Prof. Dr. Peter Vink, teammanager Omgeving en Innovatie bij TNO, is redacteur van het boek, waaraan TU Delft, Koninklijke Ahrend NV en TNO bijdragen leverden.

Showroom

Het is mogelijk de vier onderzochte vergaderopstellingen te bezoeken in Amsterdam.
bericht 2009-49
Contactpersoon

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75