Gemeente Soest

.

Archeologieafdelingen Amersfoort en Soest gaan samenwerken

09 oktober

De gemeenten Amersfoort en Soest gaan samenwerken op het gebied van archeologie. Hierdoor kunnen zij voortaan gebruik maken van elkaars archeologische kennis en kunde.

Wethouders Ruud Luchtenveld (gemeente Amersfoort) en Teun Middelkoop (gemeente Soest) tekenen op donderdag 15 oktober 2009 om 16.00 uur in de Molenaarskamer van korenmolen de Windhond op De Eng in Soest een overeenkomst. Hiermee wordt de samenwerking vastgelegd voor een periode van vijf jaar. Vervolgens zullen zij deze overeenkomst symbolisch op De Eng begraven.

De Wet op de Archeologische Monumentenzorg legt de verantwoordelijkheid voor de archeologische monumentenzorg binnen de grenzen van de gemeente neer bij het gemeentebestuur. Zo moeten gemeenten bij het opstellen van nieuwe bestemmingsplannen rekening houden met de in de bodem aanwezige archeologische waarden en verwachtingen.

Vanwege de regionale samenhang van archeologische structuren en verbanden hechten beide gemeenten veel waarde aan een onderlinge samenwerking. Met het ondertekenen van deze overeenkomst wordt dit nog eens extra benadrukt.