Gemeente Lingewaard


Begroting 2010

Algemeen
Donderdag 15 oktober 2009 van 19.30 tot 20.30 uur, wordt de gemeenteraad in een openbare vergadering geïnformeerd over de begroting voor 2010. Er wordt uitleg gegeven over de opzet van de begroting en de daarin opgenomen voorstellen van het college van burgemeester en wethouders. De vergadering wordt gehouden in Vergaderzaal 1 tegenover het gemeentekantoor te Huissen. De programmabegroting 2010 kunt u via onderstaande links in zn geheel of in onderdelen downloaden. Verder ligt er een inkijkexemplaar bij de service-informatiepunten in de bibliotheken Angeren, Gendt en Doornenburg, dorpshuis Haalderen en de gemeentekantoren Bemmel en Huissen.

Inbreng burgers
In de openbare vergadering van 15 oktober wordt uitleg gegeven waar het in de begroting 2010 om gaat. Na deze toelichting bestaat er voor u als burger de mogelijkheid om gebruik te maken van het spreekrecht over de begroting 2010. U kunt er echter ook voor kiezen om uw reactie schriftelijk aan de raad kenbaar te maken. Deze schriftelijke reacties dienen uiterlijk op woensdag 21 oktober 2009 om 09.00 uur bij de raadsgriffie ingediend te zijn (via e-mail: raadsgriffie@lingewaard.nl of via de post: Postbus 15, 6680 AA Bemmel). Deze inbreng zal zo spoedig mogelijk na 21 oktober, worden aangeboden aan de raadsleden.

Financiële positie
Ook de gemeente Lingewaard voelt de gevolgen van de economische crisis. Het aantal bijstandsgerechtigden en werkloze jongeren neemt toe en bouwprojecten lopen vertraging op. Voor de financiële positie op langere termijn is de ontwikkeling van het gemeentefonds belangrijk. In 2010 en 2011 zijn de inkomsten uit het gemeentefonds drastisch gedaald. Het is onzeker in hoeverre gemeenten door bezuinigingen van het kabinet vanaf 2012 financieel worden geraakt. In de Miljoenennota 2010 schetst het kabinet de aanpak van de economische crisis en neemt het een voorschot op de ongekend forse bezuinigingen die de Rijksbegroting over enkele jaren weer in balans moet brengen. Het kabinet wil op termijn 20% op de Rijksuitgaven bezuinigingen en dat kan ingrijpende gevolgen hebben voor de gemeenten. Naast de financiële gevolgen voortvloeiende uit de economische crisis heeft de gemeente Lingewaard een heel ambitieuze meerjarenplanning. Middels de strategische agenda is een versnelling aangebracht in een aantal projecten.

De investeringen
Het ambitieniveau van de gemeente Lingewaard ligt hoog. De vele investeringen en nieuwe activiteiten kosten veel geld. De gemeentelijke begroting kent een totaal lastenbedrag van 90,3 miljoen. Daarnaast zijn er voor de periode 2010-2013 investeringen gepland met een totaalbedrag van 59 miljoen. In 2010 worden onder meer de volgende projecten opgepakt:

* Dorpsvernieuwing Mariaplein Haalderen

* Herinrichting Loostraat/van Voorststraat Huissen
* Capaciteitsverruiming Ir.Molsweg

* Revitaliseren Zilverkamp Huissen

* Sportzaal Bemmel

* Stadsgehoorzaal Huissen

* Kulturhus Gendt

* Kulturhus Angeren

Financiële lasten
Om alle lasten te kunnen dekken is een dekkingsplan voor de periode 2010 t/m 2013 opgenomen. Dit dekkingsplan dient 1,8 miljoen euro op te leveren. De dekkingsmaatregelen bestaan uit de inzet van de vrij beschikbare reserves, het herijken van subsidies, het ombuigingen van budgetten bestaand beleid, het beperken van de organisatiekosten en inkomsten genereren uit belastingmaatregelen. Daarnaast zijn enkele projecten doorgeschoven naar de periode ná 2013.

Behandeling begroting
De begroting 2010 staat donderdag 12 november 2009 centraal op de agenda van de gemeenteraad. De openbare begrotingsbehandeling zal worden gehouden in Zalencentrum De Valom in Huissen en begint om 16.00 uur. U bent daar van harte welkom om te luisteren. In deze vergadering zijn uitsluitend de raadsleden, en desgevraagd de collegeleden, aan het woord. Er is in deze vergadering geen mogelijkheid meer voor burgers om in te spreken; zij hebben deze gelegenheid gehad op 15 oktober 2009, tezamen met de mogelijkheid om een schriftelijke reactie te geven.

Documenten
download Programmabegroting 2010 (1,5 mb)

Onderverdeeld
download Aanbieding, raadsbesluit, samenstelling gemeentebestuur en Kerngegevens
download Hoofdstuk 1 - Inleiding
download Hoofdstuk 2 - Visie, prioriteiten en speerpunten download Hoofdstuk 3 - Programma's en paragrafen download Hoofdstuk 4 - Algemene dekkingsmiddelen en onvoorzien download Hoofdstuk 5 - Paragrafen
download Deel II - Financiële begroting
download Bijlagen