De vraag van gisteren: minder mensen nodig
Amsterdam, 14 oktober 2009
Als het economisch tegenzit zijn er minder mensen nodig. Toch zien werknemers op de meeste werkvloeren geen mogelijkheid om het werk met minder te doen. In een vijfde van de gevallen zit er blijkbaar wel nog rek in.
Op de meeste werkvloeren kan het werk niet met minder collega's worden gedaan. Dat blijkt uit de ING Vraag van Vandaag onder 67.400 respondenten. Toch geeft één op de vijf (21%) bezoekers aan dat het ook met minder mensen kan. Een groep van 19% heeft geen mening. Per saldo vinden de respondenten dat werknemers genoeg om handen hebben. Wel is in vergelijking met een jaar geleden de stemming onder de respondenten dat het minder druk is geworden. Kennelijk heeft de economische neergang op een aantal werkplekken voor een minder hoge werkdruk gezorgd.
Minder te doen
De krimp van de economie bedraagt in 2009 naar verwachting 4,2%. Het aantal mensen met een baan daalt dit jaar volgens het ING Economisch Bureau met 2,5%. Dat betekent dat er in veel bedrijven minder te doen is en er gemiddeld minder gemaakt wordt per werknemer. Zo bezien is het logisch dat de werkdruk minder hoog is dan een jaar geleden. Stress, overwerken en overvolle agenda's zullen soms plaats gemaakt hebben voor rust, op tijd naar huis en tijd voor scholing.
Soms toch drukker
Niet overal betekent een teruglopende economie dat werknemers minder te doen hebben. Bij organisaties, die hun koers verleggen, moeten werknemers tijd en energie steken in de veranderingen (zonder dat dit op korte termijn extra producten oplevert). Ook kunnen ontslagen ervoor zorgen dat de werkdruk bij de overgebleven werknemers oploopt, omdat de taken over hen worden verdeeld. Dat geldt helemaal als zij het verlies van specifieke kennis of ervaring moeten opvangen. Kortom: een krimpende economie betekent niet dat het op elke werkvloer rustiger wordt.
© 2009 ING Economisch Bureau